La multinacional catalana Grífols està bloquejada aquest matí a la borsa i no aconsegueix fixar preu -cosa que apunta a fortes caigudes- arran d'un informe que l'acusa de manipular els comptes i afirma que les seves accions valen "zero". El document, del fons Gotham City Research, que ja va fer caure l'empresa Gowex fa 10 anys, assegura que Grífols “manipula el deute i l'EBITDA reportats per reduir artificialment el seu palanquejament”.
Concretament, xifra que hauria de ser entre 10 i 13 vegades superior a l'actual. L'informe del 'short seller' defensa que si la seva estimació del deute real de la multinacional catalana és correcta, "s'enfrontarà a costos de finançament notablement més elevats".
El fons baixista assegura que el nou CEO de Grifols, Thomas Glanzmann, no suposa un “canvi de direcció” a la companyia, on assegura que està des del 2006. A més, afirma que ja era al consell d'administració “quan les transaccions sospitoses descrites a l'informe van passar”.
Segons Gotham, la multinacional d'hemoderivats utilitza societats, GRF i Scranton -vinculada a la família Grífols- per "manipular" el deute. D'altra banda, el mateix document assenyala que els beneficis de la farmacèutica provenen d'aquestes empreses i també de Haema, quan no té participació en el cas de BPC i Haema i un 8,4% amb Scranton.
Problemes amb un préstec
Així mateix, el fons Gotham City indica que la companyia va fer un préstec de 95 milions de dòlars a Scranton el 2018, però aquest no apareix als informes de la firma catalana i el vincula a una transacció de BPC i Haema. Alhora, l'informe detalla que en els resultats de Scranton de 2021 esmentava un increment del passiu de 59 milions de dòlars corresponents a "pagaments anticipats de Grifols" , però aquesta operació, segons els fons baixista, no figura als comptes de la companyia.
Gotham City Research considera que la compra de 25 centres de plasma el 2021 "manca de sentit" i rebaixa l'adquisició de 14,8 milions de dòlars per unitat a tres milions de dòlars. La investigació també sosté que el pagament de 124,1 milions d'euros a la nord-americana ImmunoTek el 2022 per l'adquisició de 21 instal·lacions de plasma un any abans "no tenen relació" amb la construcció dels espais i l'atribueixen "al pagament com una sortida d'efectiu inexplicable, tal com ha demostrat Grifols en altres transaccions".
Dilluns, Grífols va tancar als mercats amb una cotització de 14,24 euros, i una capitalització a la borsa d'uns 8.675 milions d'euros.