Muntatge amb una imatge de nombroses cireres. A la dreta una imatge amb una dona pensant

On dinar si visites l'exposició de cireres de Sant Climent de Llobregat?

Consells per gaudir d'una festa tradicional

S'apropa una de les exposicions més visitades a l'agenda primaveral de les festes més tradicionals de Catalunya: l'exposició de cireres de Sant Climent de Llobregat.

Celebrada anualment des de l'any 1976 -amb l'única excepció del 1977, que va haver de suspendre's per una terrible tempesta-, aquesta curiosa i personalíssima exposició és acollida per una de les localitats amb més producció de cireres, com és Sant Climent de Llobregat. De fet, la seva vinculació amb aquesta fruita és tan remarcable i reconeguda que durant la Segona República, aquest municipi del Baix Llobregat va arribar a ser conegut com a Cirerer de Llobregat. L'exposició de cireres és l'acte més tradicional i representatiu de la localitat, que any rere any acull milers de visitants de tot el territori català, disposats a gaudir amb l'exposició de cistelles i el Mercat de Pagès, l'espai de venda de les seves cobejades cireres.

Tanmateix, una de les visites obligades durant l'exposició és la del Museu d'Eines del pagès de Sant Climent, que permet conèixer tots els detalls dels sistemes de producció i apropar-nos a les claus de la vida quotidiana més tradicional sempre a través de la presència de la fruita protagonista. Aquestes cireres del Baix Llobregat l'any 1985 van obtenir la denominació d'origen, veritable punt d'inflexió per impulsar-ne definitivament la producció a Sant Climent i popularitzar el consum de la cirera, per culminar-ne el reconeixement amb la gran exposició anual.

La capital de la cirera

Durant el cap de setmana del 24 al 26 de maig, Sant Climent de Llobregat es tornarà a coronar com a veritable capital de la cirera. A través dels espais degudament habilitats, com la Plaça de la Vila i la del Llegat Comú, la piscina i el poliesportiu, les cireres seran les estrelles d'una festa definida pels pagesos com “un èxit i un encert, tan necessària com impecable". Una festa tradicional que segueix vigent gràcies a l'esforç de molts i a l'acollida excel·lent d'aquests visitants amants de la cirera i el bon ambient.

I com tota gran activitat amb nombrosa presència de visitants, cal pensar també en el moment del descans, la pausa dedicada al dinar. A més de cireres, a Sant Climent es pot degustar bona cuina, com la que proporciona el Restaurant El Racó i la seva cuina casolana típica catalana, la qualitat de la qual està avalada per la Guia Michelin. Si el que es busca és una especialitat en carns madurades, aleshores l'opció perfecta és el Luna Rossa Restaurant. O si la idea és anar de broquetes, entrepans o plats combinats, la solució és el tradicional Bar Plaza, que és tota una garantia en si mateix.

Segons alguns dels seus clients, El Racó proporciona "Molt bon menjar i molt bona atenció; molt recomanable", per sentenciar que es tracta "d'una experiència molt agradable. Felicitats a tot l'equip".

Per la seva banda, també ens podem deixar aconsellar pels que han dinat a Luna Rossa Restaurant i reconèixer que "Costella madurada extra, T-Bone madurat i filet espectacular, carn de molt bona qualitat i sabor. Un 10!".

Una oferta gastronòmica que es pot convertir en la cirereta del pastís d'una gran jornada a Sant Climent de Llobregat. Tres dies per gaudir de les cireres, la cultura popular, la primavera i la bona cuina, a escassos 20 quilòmetres de la ciutat de Barcelona.