Carles Puigdemont al costat de Sílvia Orriols

A Junts se li gira contra el cordó sanitari a AC: Twitter dicta sentència

El número 3 de Junts per Barcelona va oblidar les atrocitats del PSOE quan va parlar de "respectar els drets humans"

Ha començat el compte enrere i queden pocs dies perquè els col·legis electorals de Catalunya obrin les portes. El dia 12 de juny a partir de les 9 del matí, els catalans podran accedir a escoles, poliesportius, centres cívics i altres instal·lacions públiques destinades al vot per dipositar la papereta dins de l'urna i decidir el futur dels propers quatre anys.

L'escenari és molt incert comparat amb altres conteses interiors. La política de blocs és més clara que mai, amb PSC, PP, VOX i Comuns per una banda, defensant el constitucionalisme i la permanència a Espanya. Junts, ERC i CUP defensant la bandera del processisme. Nous partits sense representació parlamentària com Aliança Catalana o Alhora que es postulen com a úniques forces independentistes i, finalment, Ciutadans que representa el club dels desapareguts.

En els darrers dies hem vist diferents debats electorals. La setmana va començar amb el debat de La Sexta dilluns i va continuar amb el debat de TV3, dimarts. Al primer, el número 3 de la llista de Junts per Barcelona, Josep Rull, va assegurar que la seva formació no pactaria amb l'extrema dreta, considerant extrema dreta VOX, però també Aliança Catalana. Va argumentar que el límit de la seva formació era el "respecte als drets humans". Se suposa que es referia al PSOE dels GAL i de la vida calenta. O potser es referia al PSOE que va donar suport al Partit Popular a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Tampoc va esmentar el PP, que va recollir firmes per votar contra l'Estatut i que té un exministre de l'Interior que està involucrat a les clavegueres de l'Estat.

Dies més tard coneixíem l'escenificació pública del cordó sanitari a l'Aliança Catalana. PSC, Junts, ERC, CUP i Comuns signaven un manifest per vetar totes les iniciatives parlamentàries de la formació de Sílvia Orriols. Una iniciativa que se'ls ha girat en contra, ja que molts votants de la formació de Carles Puigdemont han manifestat que canviaran el vot a favor de l'actual alcaldessa de Ripoll.

Rosa recorda que Junts va ser vetat dels debats als passats per ser una formació parlamentària nova i diferenciada del PDECAT. Igualment, la mateixa usuària de la xarxa social X recorda que TV3 va fer entrevistes a VOX quan el partit de Santiago Abascal i Ignacio Garriga encara no tenia representació parlamentària.

Un ciutadà de Sabadell ha promogut una enquesta en què pregunta si és millor votar Junts per Catalunya o Aliança Catalana. El resultat no pot ser més clar. La formació liderada per Sílvia Orriols guanya per golejada.

A xarxes socials també ha aparegut el dubte raonable de molts votants històrics de Junts que ara es plantegen votar Aliança Catalana.

Sensació d'engany

El resum és clar i la sensació d'engany és evident. Cada cop són més els votants de partits processistes, especialment votants de Junts, que es plantegen canviar el seu vot i votar Aliança Catalana. Ho plantegen com a vot de país, però també un vot de càstig cap a un projecte fallit i cap a la incapacitat de materialitzar la independència.