Un home amb ulleres i camisa de quadres apareix en primer pla, mentre que al fons s'observa un paisatge amb flors grogues i una posta de sol; a més, hi ha dues icones de termòmetres, un de vermell amb un sol i un altre de blau amb un floc de neu.

Jorge Rey alerta del que arriba en pocs dies

S'apropa una segona meitat de juliol amb molta inestabilitat

L'atmosfera estiuenca mai deixa de sorprendre. Mentre els dies de juliol avancen amb la promesa de sol i tardes llargues, la incertesa plana sobre l'horitzó meteorològic. En la memòria recent encara ressonen aquelles jornades fresques i humides que van marcar l'inici del mes de juliol, i molts miren al cel buscant respostes: serà la calor la gran protagonista d'aquest mes, o els capricis del temps ens deparen nous ensurts? Els experts insisteixen: convé no refiar-se'n, perquè el clima a Espanya sempre guarda un as sota la màniga.

Inestabilitat persistent: tempestes, calamarsa i descensos bruscos de temperatura

L'inici de la segona quinzena de juliol estarà marcat per una inestabilitat atmosfèrica especialment activa, com assenyala Jorge Rey en la seva darrera anàlisi. Les borrasques i fronts tempestuosos ja han fet acte de presència en diversos punts del país, amb especial incidència a Catalunya, Aragó i Navarra. El dissabte 12 ja es van observar tempestes d'una certa intensitat al litoral i prelitoral català, i per diumenge la previsió se centrava en fenòmens convectius especialment intensos, capaços de descarregar calamarsa i produir ratxes de vent fort en zones com el Pla de Lleida, la Catalunya Central o l'Alt Empordà.

Tanmateix, aquesta situació no es mantindrà de manera continuada. Segons els models actuals, la inestabilitat remetrà progressivament a partir de dilluns, quedant relegada a àrees de muntanya com els Pirineus, on encara es podrien produir precipitacions residuals. Dimarts i dimecres s'imposaran cels més tranquils, tot i que persistirà la nuvolositat orogràfica al Cantàbric i algunes boires matinals a la depressió central catalana.

Dia assolellat a Barcelona
Dia assolellat a Barcelona | Canva

Giro a finals de setmana: el retorn de les tempestes i baixada de temperatures

Un dels aspectes més cridaners de la previsió rau en el caràcter variable dels pròxims dies. Tot i que l'anticicló tendirà a consolidar-se a mitja setmana, les previsions apunten a un nou repunt de la inestabilitat a partir de divendres 18, especialment a la vall de l'Ebre i, de nou, en zones de Catalunya i Aragó. Les tempestes, que de vegades poden anar acompanyades de fortes descàrregues elèctriques i pedregades, podran alterar la tranquil·litat estiuenca i fins i tot provocar una notable baixada de les temperatures al nord peninsular i la franja cantàbrica.

Jorge Rey incideix en l'alta variabilitat dels models meteorològics actuals, reflectint la dificultat per precisar la magnitud i l'abast exacte dels fenòmens. No obstant això, la tendència general convida a pensar en descensos tèrmics transitoris, sobretot al quadrant nord-oriental peninsular. El flux de vents del nord i nord-oest serà determinant perquè la sensació tèrmica, fins i tot en ple estiu, sigui més fresca de l'habitual en comarques com el Berguedà, Osona o la Garrotxa.

🔥 España SE PREPARA para una OLA DE CALOR extrema: ¡hasta 44 °C a finales de julio!

Onada de calor a la vista: final de juliol abrasador?

Si bé la primera meitat de la segona quinzena es presenta marcada per alts i baixos i episodis tempestuosos, el gran interrogant està posat en la darrera setmana de juliol. Els mapes d'anomalies tèrmiques i l'evolució dels models a llarg termini suggereixen que  podria instal·lar-se una onada de calor clàssica d'estiu a bona part d'Espanya. El fenomen estaria relacionat amb l'arribada d'aire càlid des del nord d'Àfrica, impulsat per vents de component sud, cosa que dispararia els termòmetres a valors superiors a 40 °C en punts del centre i sud peninsular, i fins i tot en àrees interiors de Catalunya com el Segrià o la Ribera d'Ebre.

A ciutats com Madrid, es preveuen màximes properes als 40 °C, mentre que a la vall del Guadalquivir i l'interior català els valors podrien superar aquesta xifra durant diversos dies consecutius. No es descarta que aquest episodi càlid s'allargui fins a finals de mes, coincidint amb l'estabilització de l'anticicló de les Açores i la persistència d'un Atlàntic especialment dinàmic a causa de la interacció entre els fenòmens d'El Niño i La Niña.