El català és una llengua parlada per 10 milions de persones. Habitants de quatre estats diferents utilitzen la nostra llengua i és la seva eina de comunicació. Tot i això, és una llengua minoritzada. Rep l'embat constant de les institucions de l'Estat espanyol i no compta amb el suport de les grans empreses.
Els joves utilitzen cada cop menys el nostre idioma i prefereixen expressar-se en castellà o en anglès. El fet que les grans plataformes audiovisuals (com Netflix) tinguin poca oferta a la nostra llengua no ajuda. De fet, la nova Llei Audiovisual a la que ERC va donar suport, no respecta prou la nostra llengua. Facebook i Whatsapp tenen la seva versió en el nostre idioma, però no a la xarxa social de les fotografies. I això, que formen part de la pròpia empresa. Per això s'ha obert un procés de signatures per demanar que aquesta xarxa social també estigui en aquesta llengua. Es pot signar en aquest enllaç .
"Facebook i Whatsapp, que són del mateix grup que Instagram, tenen l'opció de fer servir el català, mentre que Instagram es queda enrere perquè no inclou la nostra llengua". L'anomalia i el tracte discriminatori envers els usuaris catalanoparlants d'una de les aplicacions més utilitzades pels joves influeixen en les dinàmiques i en l'accés a la llengua”, comença el manifest. “Instagram, la tercera aplicació més utilitzada del món, amb més de mil milions d'usuaris, no ofereix la possibilitat de configurar l'aplicació en el nostre idioma. És un tracte del tot anormal i discriminatori cap als usuaris catalanoparlants, tenint en compte que de les 42 llengües disponibles a Instagram, n'hi ha 6 que tenen menys parlants que el català, com l'eslovac o el danès”, continua deixant clar el caràcter discriminatori cap a la llengua de milions de persones.
Al moment de redacció d'aquesta notícia, més de 3000 persones havien signat. Són necessàries moltes més firmes. Signa i comparteix aquesta sol·licitud entre tots els teus amics i coneguts.
Una altra iniciativa
Fa uns dies vam saber que la Plataforma per la Llengua i el grup Bonpreu Esclat havien posat en marxa una campanya de recollida de fons a favor del nostre idioma. Quan els clients d'aquests supermercats passin per la línia de caixa i paguin la cistella amb targeta de crèdit, tindran la possibilitat d'arrodonir el preu cap a la fracció superior fins als cinquanta cèntims addicionals. Cada cop són més els clients i clients que decideixen realitzar aquesta aportació solidària.