Exterior d´una granja a Masarac

El fenomen meteorològic, el primer de l'any, que ha afectat una granja a Masarac

El succés va provocar la mort de 40 porcs

El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat que la tempesta que va afectar una granja a Masarac (Alt Empordà) i va matar uns 40 porcs va ser un tornado. Tot i que en un inici es va qualificar el fenomen d'esclat, finalment gràcies al testimoni d'afectats, l'anàlisi de la situació meteorològica a partir de models, eines de teledetecció i dades d'estacions s'ha pogut determinar que va ser un tornado.

L'SMC estima que va ser d'intensitat IF1,5 segons l'escala de Fujita, amb ratxes a uns 180 km/h. Fou el primer tornado de l'any a Catalunya. El tornado es va formar a dos quarts de vuit del migdia del 16 de maig a Cabanes, on el vent va provocar danys en vegetació. L'agulló es va anar desplaçant cap al nord-est pel terme de Masarac, on va provocar importants desperfectes en una granja.

La força del vent va fer cedir la meitat superior de les parets d'una de les naus i la coberta va caure. En un altre dels espais es va emportar part de la coberta de teules. A la granja hi havia uns 650 animals, dels quals 250 van quedar il·lesos. Van morir una quarantena de porcs i els altres van rebre contusions. Al llarg de la resta del recorregut va afectar vinyes i camps de cultiu i va tombar arbres. Es va dissipar sis minuts més tard al sud-oest de Mollet de Peralada.

Feia sis anys que no es produïa un tornado a la zona

La franja dels danys va tenir una amplada màxima de 80 metres –encara que en bona part del recorregut estava entre els 30 i els 40 metres– i 4 km de longitud. Cinc o sis tornados de mitjana cada any a Catalunya Segons l'SMC, a Catalunya hi ha entre cinc i sis tornados cada any de mitjana, més freqüents al sector central del litoral i el prelitoral. L'últim tornat a l'Alt Empordà va ser fa sis anys, el 7 de gener del 2018. Va afectar Navata, Vilanant, Cistella, Terrades, Darnius, Vajol i Agullana. Va travessar els Pirineus i es va dissipar a Terrats, a la comarca del Rosselló, a la Catalunya Nord.