Imatge de l'exterior de la casa de colònies de Foixà

Així evita l'Ajuntament de Foixà que s'instal·li un centre de Menas al seu poble

La mesura ha generat molt debat al petit municipi català

L'Ajuntament de Foixà (Baix Empordà) intenta evitar que la casa de colònies El Mercadal passi a ser un centre d'acollida de menors no acompanyats. Ho fa suspenent les noves llicències d'activitat d'aquest àmbit a totes les edificacions. Així es reflecteix en una publicació que el consistori ha penjat a la web de l'Ajuntament, on s'especifica que la suspensió inclou qualsevol activitat que tingui a veure amb l'esbarjo o l'àmbit cultural.

Així doncs, a través d'aquesta decisió presa per l'Ajuntament de Foixà, no es podran fer noves activitats d'aquest tipus per un període d'un any. A la vivenda, situada a la plaça de l'església, estava previst que ben aviat s'instal·lessin una vintena de menors no acompanyats sota la tutela de la DGAIA.

D´aquesta manera, si la casa de colònies disposa d´una llicència prèvia a la decisió de l´Ajuntament, podrà mantenir l´activitat, però si demana poder treballar com a centre de menors no acompanyat, el consistori el pot denegar per la suspensió que ha aprovat. En cas que la casa no disposés de llicència per realitzar activitats com a casa de colònies, no ho podrà fer, ja que l'edicte impedeix donar aquest nou permís.

La resolució assenyala que queda suspès “a l'empara de l'article 73.1 del text refós de la Llei d'Urbanisme, l'atorgament de llicències o comunicacions prèvies favorables relacionades amb els usos a edificacions del municipi relacionades amb l'allotjament, temporal o permanent, de grups d'infants i joves, ja sigui per realitzar activitats educatives en el temps lliure, culturals, d'oci, o com a centres d'acollida de joves, així com d'altres autoritzacions municipals connexes establertes per la legislació sectorial, atès que actualment no es disposa de cap mena de regulació ajustada a les necessitats actuals i requeriments sectorials vigents, per un termini d'un any, per a l'estudi i la regulació a través de les normes de planejament urbanístic del municipi, en tot l'àmbit del terme municipal”.

Aprovat per ple

Aquest dilluns, el consistori va celebrar un ple a què van assistir un centenar de veïns dels tres nuclis habitats de Foixà i on va tirar endavant la proposta d'oposar-se que la casa de colònies es convertís en un centre de menors no acompanyats. Entre els arguments que esgrimia l'Ajuntament , amb el suport de la majoria de veïns, hi ha el fet que Foixà "no pot acollir amb garanties" aquests menors, ja que es tracta d'un poble sense serveis, transport públic ni teixit comercial , ja que no hi ha ni un sol establiment.

A més, també es va fer referència que, des d'un punt de vista urbanístic, la casa no compleix els requeriments necessaris per actuar com a centre de menors no acompanyats. Cal recordar que la casa és propietat del Bisbat, que la va posar a la disposició de la Generalitat.