Muntatge amb una imatge de la cara d'Albert Donaire a primer terme ia la cantonada superior esquerra, imatges de l'atac que va patir a casa seva

7 espanyolistes jutjats pels greus atacs contra Albert Donaire

Jutgen a Girona set acusats de deixar vàters i llaços grocs a casa d'independentistes per ridiculitzar-los públicament

El jutjat Penal 2 de Girona ha començat a jutjar set acusats que s'enfronten a penes de fins a 2 anys de presó per deixar inodors i llaços grocs a casa d'independentistes. La fiscalia els acusa de fer-ho dues vegades, les matinades del 7 d'abril i del 19 de maig del 2019, al domicili de la parella del portaveu de Mossos per la Independència, a Sarrià de Ter (Gironès). Segons la fiscalia, els vàters anaven acompanyats de missatges que buscaven "ridiculitzar-lo públicament" per la seva ideologia política i per la seva orientació sexual.

El judici ha començat amb la declaració del denunciant, que ha afirmat que aquestes accions van afectar la seva vida perquè, per protegir la seva parella, va deixar de pernoctar a casa seva. El juny del 2019, els Mossos d'Esquadra van detenir set persones per, presumptament, haver organitzat actes vandàlics antiindependentistes davant de domicilis d'agents del cos, d'alcaldes i d'institucions públiques.

Sota el nom de justiciers nocturns, difonien les accions a les xarxes socials. Consistien a col·locar inodors, llaços grocs i cartells amb missatges davant de domicilis de persones vinculades amb l'independentisme. Ara, dues d'aquestes accions han arribat a judici al jutjat penal 2 de Girona. La fiscalia els acusa de delictes d'injúries humiliadores i menyspreants (englobat a l'article del Codi Penal que tipifica els delictes de provocació a la discriminació, a l'odi ia la violència) i demana penes de fins a 2 anys de presó.

Segons recull l'escrit d'acusació de la fiscalia, els acusats es van posar "prèviament d'acord" per desplaçar-se des del lloc on vivien fins a les comarques gironines almenys dues vegades el 2019. L'objectiu era "ridiculitzar públicament i de manera ostentosa" el portaveu de Mossos per la Independència "tant per la seva ideologia política favorable a la independència com per la seva orientació sexual".

Per això, un dels processats -també mosso- hauria facilitat la direcció del domicili de la parella del portaveu, a Sarrià de Ter. Cap a les 1.30 hores de la matinada del 7 d'abril del 2019, van deixar una tassa de vàter davant de l'immoble amb inscripcions on es podia llegir "Per quan vagis al Suprem" o "mossogay.com". També hi havia dibuixos de papallones, marietes i flors. El denunciant ha explicat que això va ser pocs dies abans que anés a declarar com a testimoni en el judici contra els líders independentistes al Tribunal Suprem i que s'ho va prendre com una "amenaça".

Difós per xarxes

"A fi que el menyspreu cap a la víctima, així com el seu assenyalament públic per la seva ideologia política i la seva orientació sexual arribés a més persones, dos dels acusats van difondre el vídeo gravat a través de Twitter i personal de mitjans de comunicació ", exposa la fiscalia. L'acció es va tornar a repetir la matinada del 19 de maig del 2019. Segons l'acusació pública, cap a les 3.20 hores quatre dels processats van tornar a desplaçar-se fins a Sarrià de Ter, on van tornar a deixar una tassa de vàter amb una estelada, una bandera espanyola i una foto de l'expresident Carles Puigdemont.

La fiscalia sosté que part dels acusats van participar en una de les accions i la resta a l'altra. Només n'hi ha un que ho hauria fet a totes dues, que és el que s'enfronta a la pena més alta de 2 anys de presó i multa de 3.600 euros. Pels altres, demana una condemna de 1 any i 9 mesos de presó i multa de 3.300 euros. El judici va començar amb la declaració del denunciant i de la seva parella, que van explicar que es van sentir intimidats i amenaçats i que van haver de canviar les rutines diàries.

El portaveu de Mossos per la Independència ha remarcat que, per protegir la seva parella, va deixar de pernoctar al seu domicili. També va declarar que ho va viure com un assenyalament i un atac contra ell per qüestions ideològiques i per la seva orientació sexual. Està previst que el judici continuï demà amb la declaració dels acusats i també es realitzi el tràmit de conclusions i informes abans que el judici quedi vist per a sentència.