Muntatge amb imatge de material d'una banda violenta. A la dreta una imatge amb el logotip de TV3

Un eufemisme de TV3 per referir-se a les bandes llatines obre debat a xarxes socials

Polèmica amb el titular d'una notícia

Aquest dimecres 8 de maig, des del portal de notícies del 324.cat, pertanyent a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, han compartit una notícia a través del seu compte d'X (Twitter), que ha generat una notòria controvèrsia en utilitzar un eufemisme que no ha passat desapercebut.

El tuit en qüestió assenyalava amb el titular següent l'enllaç cap a la notícia: "Sis detinguts en un operatiu conjunt dels Mossos d'Esquadra i Policia Nacional contra membres de grups violents de caràcter juvenil vinculats a les bandes Trinitarios i Bloods". Un text que ha sorprès, molt especialment per l'ús de les paraules “caràcter juvenil”, per fer referència a les comunament anomenades “bandes llatines”.

Davant d'un titular d'aquesta redacció, la repercussió no s'ha fet esperar i han estat nombrosos els comentaris que s'han anat succeint al fil del mateix tuit, la majoria dels quals posen en dubte la qualificació amb què han anomenat les bandes referenciades. Alguns han aprofitat per ironitzar sobre el titular:

Altres, van molt més al gra, i contextualitzen allò que la notícia no ha acabat d'indicar amb claredat, en relació amb la identitat de les bandes en qüestió:

Dues bandes llatines molt perilloses

Els coneguts com a "Trinitarios" són una banda que sol actuar amb una agressivitat extrema i sentiment de pertinença a una família per la qual es dóna tot i en què "s'és trinitario fins a la mort". Especialment violents, se'ls pot identificar amb certa facilitat per les seves característiques estètiques, sempre proveïts de mocadors verds i amb al·lusions constants al número 7. Han adoptat el lema nacional de la República Dominicana com a representació ideològica: "Déu, Pàtria i Llibertat". La filosofia de la banda adverteix que "cap trinitario no pot confiar en ningú que no sigui trinitario".

Per la seva banda, els Bloods són una banda criminal d'organització criminal, composta per gairebé 400 integrants, repartits al voltant de tota la geografia espanyola. Tot i que la majoria dels seus membres són llatins, també compten amb joves magribins, altres procedents d'Europa de l'est, i cada cop més espanyols. El líder nacional dels Bloods, anomenat "Suprema" va sentenciar a un jove que volia sortir de la banda i, des de Barcelona, va ordenar el seu assassinat.

La notícia del 324.cat fa referència a l'operació policial contra membres de les dues bandes, per estafa i drogues. Mossos i Policia Nacional han detingut sis persones en diversos registres a Nou Barris, Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat. El "caràcter juvenil" dels seus integrants sembla que relativitza l'impacte d'aquestes bandes a Catalunya, quan en realitat i com hem exposat, es tracta de dos grups organitzats, molt perillosos i violents.