Muntatge amb una imatge de Sílvia Orriols atenent l'ACN. A la cantonada superior esquerra, una imatge del Parlament buit. A la part inferior dreta una imatge d'un gràfic de percentatges

Una enquesta atorga fins a 6 diputats a Aliança Catalana

El partit liderat per Sílvia Orriols segueix creixent

La campanya electoral ja fa uns quants dies que ha arrencat i les enquestes apareixen com bolets als mitjans de comunicació. Cal tenir en compte que les eleccions del febrer del 2021 van tenir una participació molt baixa a causa del còvid i que els canvis que es poden produir el 12M poden ser molt destacats. La gestió nefasta d'ERC i el cansament de molts ciutadans amb el processisme poden oferir sorpreses.

Enquesta de l''Ara'

El PSC guanyaria les eleccions al Parlament del 12 de maig amb 36 diputats seguit de Junts (32) i ERC (26), segons una enquesta del diari 'Ara'. En quarta posició se situaria el PP amb 13 escons, just davant de Vox (10), Comuns-Sumar (7) i la CUP (7). Aliança Catalana entraria amb força a l'hemicicle amb 4 diputats.

Amb aquests resultats, el sondeig fa possible un tripartit d'esquerres (PSC-ERC-Comuns sumen 69 escons) o una majoria independentista amb Aliança Catalana, si Junts, ERC i la CUP aixequessin el veto a la formació nacionalista (també sumen 69 diputats) . Una tercera opció seria una 'sociovergència' entre PSC i Junts (68 diputats) , tot i que és una fórmula ja descartada pel mateix candidat de Junts, Carles Puigdemont.

L'enquesta del diari 'Ara', realitzada per YouGov i que es va tancar per Sant Jordi sense tenir en compte l'anunci de Pedro Sánchez, situa el PSC com a guanyador de les eleccions, amb una forquilla entre 34 i 39 escons , i el 25, 6% dels vots. Junts s'ubicaria en segona posició amb entre 31 i 34 escons i un 19,5% dels sufragis. La tercera posició seria per a ERC, que baixaria fins a 23-28 diputats i un 17,8% dels vots.

El PP pujaria amb força fins als 11-14 diputats (i un 9,2% dels sufragis), mentre que Vox es mantindria en una forquilla entre els 10-12 escons (i un 8,3% dels vots). Comuns-Sumar i la CUP empatarien amb una forquilla entre 6 i 8 diputats (i un 6,9% i un 5% dels sufragis, respectivament). Finalment, Aliança Catalana entraria al Parlament amb entre 2 i 6 diputats i un 3,9% dels vots.

L'efecte Orriols pot ser la notícia de la nit del 12M

El partit de Sílvia Orriols segueix una clara línia ascendent i la possibilitat que tingui un elevat vot ocult fa difícil calcular fins on podria arribar. El que és evident és que un bon resultat de l'actual batllessa de Ripoll li podria donar la clau del Parlament. Junts, ERC i CUP s'han negat a participar en debats en què estigui present el partit nacionalista encara que no dubten a anar-ne d'altres en què hi ha VOX.