Membres de Protecció Civil al passeig marítim de Lloret de Mar

Desastre a Lloret de Mar per culpa del temporal

L'alcalde de Lloret reclama una actuació "urgent" abans de l'estiu

El temporal s'ha endut part del passeig marítim de la platja de Fenals de Lloret de Mar (Selva) i ha deixat un esvoranc d'uns 90 metres. L'alcalde, Adrià Lamelas, reclama a la Generalitat una actuació "urgent" perquè el passeig pugui estar llest i reobrir-se de cara a l'estiu. Lamelas recorda que el projecte per estabilitzar el talús i refer el passeig de Fenals fa temps que s'arrossega, demana accelerar-lo i admet que els estralls del temporal faran "impossible" obrir la zona per Setmana Santa.

Es calcula que l'obra costarà entre 6 i 8 milions d'euros (MEUR). A la Costa Brava, la garbinada també s'ha endut la sorra de la platja de Torre Valentina a Sant Antoni de Calonge (Baix Empordà) i ha desestabilitzat les palmeres. Els efectes de la garbinada al passeig marítim de Fenals ja es van començar a notar divendres a la tarda-nit. Aleshores, el mar va descalçar part del paviment, que es va enfonsar deixant el talús a la vista.

A mesura que el temporal es va intensificar, aquest mur també va acabar cedint i va acabar provocant un esvoranc de 90 metres que talla el passeig pel mig. L'Ajuntament de Lloret de Mar ha acordonat la zona i ha instal·lat tanques per impedir-ne el pas. Això fa que aproximadament a l'alçada de la meitat del passeig –que té uns 750 metres– ja no es pugui anar més enllà. L'alcalde ja admet que per a aquesta Setmana Santa serà "impossible" poder reobrir-lo.

Però sí que reclama a la Generalitat, que és qui té la concessió, que acceleri l'obra per refer l'escullera, estabilitzar el talús i construir un nou paviment a Fenals de cara a l'estiu. "Estem parlant de la segona passejada en importància del municipi; la situació és greu i ara ja no s'està parlant d'una actuació específica, sinó de refer tot un tram íntegrament per dins", explica Adrià Lamelas.

L'alcalde de Lloret, a més, també lamenta que la reforma és un projecte que fa temps que s'arrossega -després del Glòria ja se'n va refer una part però quedava pendent aquesta- i subratlla que, "per desgràcia", ja es "veia a venir que un temporal de mar acabaria creant un esvoranc.

En el cas del passeig de Fenals, Lamelas explica que és la Generalitat qui ha de fer l'obra perquè el Govern té la concessió de l'espai. D'entrada, l'alcalde situa la inversió entre uns 6 i 8 milions d'euros i reclama que l'obra "s'acceleri" perquè, amb l'inici de la temporada turística a prop, Lloret de Mar "necessita tenir el passeig arreglat com més aviat millor".

Seguretat i turisme

"No parlem només d'un tema de seguretat; en temporada turística per aquí passen milers de persones ia la zona hi ha guinguetes i altres activitats que depenen del passeig", explica Lamelas. "Cal adequar-ho i reparar-ho, perquè fa massa temps que no s'ha actuat, i en un municipi de sol i platja com Lloret, quan arriba l'estiu ens ho juguem tot", insisteix Adrià Lamelas.