Cotxes circulant per una carretera nevada

La neu cau amb força a Catalunya: Totes les carreteres afectades

Les autoritats demanen màxima precaució

La neu cau amb intensitat aquest dissabte al Pirineu -per sobre d'uns 700-800 metres- i ja afecta una trentena de carreteres de la Val d'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Berguedà, el Solsonès, Cerdanya i Ripollès. A les 09.00 hores, es necessiten cadenes als túnels de Viella (N-230) i del Cadí (C-16), el port de la Bonaigua, el port del Cantó, el coll de la Creueta, el coll de Toses i el coll de Boxiols..

També calen equipaments especials en un tram de 60 quilòmetres de la C-462 entre la Coma i la Pedra i Josa-Tuixén; un altre tram de 32 quilòmetres a la L-401, entre Figols i Alinyà i coll de Jou; ia la N-260 al coll de la Creu de Perves, entre Sarroca de Bellera i el Pont de Suert. Altres vies afectades per la nevada són la L-500, del Pont de Suert a la Vall de Boí; la C-563, entre Tuixent i Gósol; la L-510, entre Tírvia i Alins; la C-147 a Esterri d'Àneu; la L-504, entre la Vall de Cardós i Lladorre; la LV-4241 a Lladurs; i la GIV-5217, a Ribes de Freser i Queralbs.

Protecció Civil manté en alerta el pla Neucat per nevades que poden superar els 20 centímetres per sobre dels 1.300 metres a les comarques del Pirineu i el Prepirineu. Es recomana extremar la prudència en tots els desplaçaments i comprovar a quines carreteres és obligatori circular amb cadenes o si hi ha alguna via tallada. Les precipitacions més destacades s'han registrat a alta muntanya, amb més de 30 litres -en forma de neu- a Salòria, Espot i Boí.

Altres episodis recents

Els darrers episodis de neu a Catalunya van ser el 2023, afectant diverses zones, incloent Barcelona i la seva àrea metropolitana, així com les regions muntanyenques i costaneres. Durant aquests episodis, es van viure nevades a Sabadell i Terrassa, la part alta del Tibidabo, i es va reportar neu a Badalona.

S'esperaven nevades addicionals a Barcelona. Les condicions van portar a paisatges blancs a Montserrat i al Tibidabo, entre altres llocs. Tot i el fred persistent, s'anticipava que les temperatures pugessin lleugerament, encara que es recomanava precaució a les carreteres a causa del risc de gel.

La borrasca Juliette va portar fred intens, nevades, i forts vents a diverses parts de Catalunya. Protecció Civil i la Direcció General d'Emergències van instar la població a prendre precaucions davant del risc de nevades i gelades. Es van registrar nevades a cotes baixes i es van emetre recomanacions específiques per assegurar portes i finestres, i prendre mesures addicionals a les carreteres.

​.A més, es van activar dispositius preventius a Girona per garantir la mobilitat, especialment en punts crítics com hospitals i vies principals. S'esperaven acumulacions significatives de neu a zones muntanyoses, amb estimacions d'entre 30 i 50 centímetres a zones muntanyoses, 20 i 30 centímetres a les muntanyes del prelitoral, i de 5 a 15 centímetres a zones interiors.