Muntatge amb una imatge d'un metge i diverses emoticones mèdiques al voltant. A la cantonada superior dreta, dins d'un cercle, el producte contaminat amb cànnabis

Catalunya: Presència d'un component del cànnabis en llaminadures procedents de Malta

L'Agència de Seguretat Alimentària espanyola alerta del risc "greu" per a la salut del consum d'aquests productes

Les autoritats sanitàries de Catalunya han alertat l'Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del govern espanyol de la presència d'hexahidrocannabinol (HHC), un component del cànnabis, en llaminadures procedents de Malta, concretament en un producte anomenat HHC Gummies Strawberry de la marca Ypsilós.

La distribució inicial del producte ha estat a Catalunya però no es descarta que hi pugui haver en altres territoris. Aesan subratlla que s'ha alertat les comunitats autònomes perquè verifiquin la retirada dels productes afectats dels canals de comercialització. L'entitat alerta que el consum d'aliments amb HHC implica un risc greu per a la salut.

Riscos del consum de cànnabis

El consum de cànnabis, especialment quan s'incorpora en aliments, presenta una sèrie de riscos que cal considerar acuradament tant per consumidors com per reguladors. Els aliments infosos amb cànnabis, comunament coneguts com a comestibles, poden variar des de galetes i xocolates fins a begudes i condiments. Encara que aquests productes poden oferir una alternativa discreta i accessible per al consum de cànnabis , també introdueixen complicacions específiques i riscos per a la salut.

Un dels desafiaments més grans en consumir cànnabis en forma de comestibles és la dosificació. Els efectes del THC, el principal compost psicoactiu del cànnabis, poden ser molt difícils de predir quan s'ingereix. A diferència del cànnabis fumat o vaporitzat, on els efectes són gairebé immediats, els comestibles requereixen un temps de digestió abans que el THC sigui absorbit al torrent sanguini. Això pot fer que les persones consumeixin més del previst, pensant que la dosi inicial no està fent efecte.

Els comestibles poden trigar entre 30 minuts i 2 hores a fer efecte, depenent del metabolisme individual, la quantitat de menjar a l'estómac i altres factors. A més, els efectes poden durar molt més temps que els del cànnabis inhalat, de vegades fins a 8 hores o més. Això pot resultar en una experiència prolongada i intensa que pot ser incòmoda o fins i tot angoixant, especialment per a usuaris novells o aquells que han consumit una dosi més gran de la planejada.

Especial afectació en adolescents i joves

El consum excessiu de THC a través de queviures pot exacerbar o contribuir al desenvolupament de problemes de salut mental, com l'ansietat, la paranoia i en casos rars, psicosi. Aquests efectes adversos són particularment preocupants en adolescents i joves adults, els cervells dels quals encara estan en desenvolupament. Hi ha evidència que suggereix que l'ús regular i llarg termini de cànnabis en altes dosis pot estar associat amb alteracions en certes àrees cerebrals relacionades amb la memòria, l'atenció i la presa de decisions.

Els comestibles de cànnabis sovint es presenten en formes que poden ser atractives per als nens, com ara gometes o xocolates. Això augmenta el risc d'ingestió accidental, cosa que és especialment perillosa ja que els nens són molt més susceptibles als efectes tòxics del THC. Els casos d'intoxicació accidental en nens han augmentat a llocs on el cànnabis és legal. A més, les mascotes també poden patir intoxicacions greus si ingereixen comestibles de cànnabis.