Muntatge amb una imatge de Sílvia Orriols durant l'entrevista amb XCatalunya.cat. A la cantonada superior dreta una emoticona amb la paraula 'Censored'

La veritat sobre la censura a Aliança Catalana

Analitzem l´estratègia dels partits processistes i espanyolistes contra la formació liderada per Sílvia Orriols

Aliança Catalana amb representació segons la majoria de les enquestes està vetada gairebé a tots els canals. De mentres, Carrizosa que segons els sondeigs no passa de l’1% està a tot arreu: A La Vanguardia, a TV3, a RAC 1… Partits sense gairebé cap interès mediàtic tenen tots els altaveus mentre que un que està en ple creixement -i cada cop va a més- no ho està. Això no només és lamentable sinó també és poc demòcrata. 

El principal argument per vetar Aliança és perquè és diuen que és una formació “d’extrema dreta”. Però això realment és cert?  Si realment censuressin a totes les formacions  que ells consideren extremistes per què no veten a Vox? És molt possible que la resposta sigui clara: No veten Aliança perquè sigui d’extrema dreta. La veten perquè no els interessa. 

Estem en un moment en la història de Catalunya on hi ha un fort malestar. Primer que tot la inseguretat als carrers amb un lamentable Conseller que diu que els catalans se senten segurs a Catalunya. Això és mentida i ells ho saben. Avis que han estat robats pel carrer, joves que han estat atracats o noies que han estat assetjades. No cal exagerar, moltes vegades no et treuen un ganivet però sí et poden espantar molt amb preguntes incòmodes. Estic segur que ningú deixaria a la seva filla de 16 anys sola pel Raval. Això és una realitat que una ERC acomodada al poder nega i Aliança parla clar i posa mesures sobre la taula agradin més o menys. 

En segon lloc podem parlar de la independència. Fa uns anys amb el procés es va prometre molt: Referèndums, independència, estructures d’estats… Res va fer-se realitat. Tant ERC i Junts van dir a la gent que farien accions que no van fer. Van tirar als activistes al carrer el dia 1 d’Octubre (fins i tot molts que no eren independentistes), on molts van rebre cops de porra de la Guàrdia Civil. I al final tant ERC i Junts no van fer res… Bé, els dos han acabat posant a Sánchez de President. Aliança Catalana, en canvi, va de cara i et dóna unes propostes sobre el tema. I això, els “grans” ho saben. I no els interessa. Perquè ells no proposen absolutament res amb la matèria a part de les mateixes paraules buides habituals. 

Aliança dona respostes a totes les males polítiques d’ERC. Posa sobre la taula una nova perspectiva de la política catalana enfocada a la gent que ja no pot més amb uns polítics que sonen molt bé i apunten tot i després no fan massa. Això és com aquella escola que tots els alumnes treballen poc i de sobte arriba un nou que treballa. I els altres s’enfaden. Doncs el mateix.

Por dels partits tradicionals

Posen l’excusa de la ideologia per vetar Aliança però està clar que menteixen. Realment el que està passant és que els partits tradicionals han vist un potent rival que els hi pot treure molts vots i poder. Està clar que a nivell mediàtic Orriols és molt més potent que un desgastat Pere Aragonès o uns candidats de la CUP que viuen en un món paral·lel encara fent discursos dels anys 80 o 90. Posar a Aliança en un debat electoral és un perill per a ells perquè no estan massa acostumats a alguna cosa diferent. 

En tot cas des de XCatalunya ens hem posat amb contacte amb el Jordi Borràs, de Tarragona. Ell és el 4 de la llista a la circumscripció. I li hem preguntat com està vivint aquesta censura:

“Bé, és patètic. Tenen por de perdre pagues i cadires. Si no tinguessin por de nosaltres no ens farien aquesta censura. Més aviat voldrien debatre amb nosaltres amb arguments i ens intentarien desmuntar. Tenen por perquè saben que el que diem és cert. Em sento que no estem en un país democràtic on el que va amb una mica en contra de l’establert el poder el fa callar. Tots paguem la TV pública… Tenim dret a estar per respecte a la democràcia. El que passarà és que entrarem i si hi ha repetició d’eleccions no podran fer res per evitar la nostra veu”

Així que bé, a Catalunya els grans tenen por dels que a priori són petits. Serà Aliança Catalana la sorpresa? Ho veurem.