Acció Climàtica ha avisat que l'evidència del canvi climàtic i la sequera que afecta tot el territori i també les zones esquiables, fan molt "difícil" que els Jocs Olímpics d'Hivern "es puguin celebrar en unes latituds com les de Catalunya". Ha parlat la secretària del departament, Anna Barnadas, en una entrevista a Catalunya Ràdio : "Es tracta d'un projecte que ja no estava a primera línia i tenim els informes necessaris per posar molta precaució", ha apuntat.
Tot i això, ha deixat clar que qui lidera el projecte és Presidència i que és aquesta conselleria la que tindrà l'última paraula. Fonts de Presidència consultades per l'ACN han recordat que fa un any i mig que no s'hi mou res, ni des del COE ni des del Govern. Barnadas ha assenyalat que l'actual situació climàtica ha posat Catalunya davant d'una "realitat complexa" i ha remarcat que a les àrees que podrien acollir uns eventuals Jocs Olímpics d'Hivern no es preveuen grans nevades.
Preguntada sobre els motius que podrien portar el Govern a retirar aquesta candidatura, ha recordat que és un projecte que depèn de Presidència. Amb tot, ha afirmat que des d´Acció Climàtica s´ha treballat amb informes respecte a la disponibilitat d´aigua en aquestes zones de Catalunya que han revelat que "amb l´escassetat d´aquest recurs al país i també a les zones esquiables, seria una recomanació important ”. Fonts de Presidència consultades per l'ACN han remarcat que no hi ha cap novetat.
Han recordat que la candidatura en solitari es va formalitzar el juliol del 2022 i que, des d'aleshores, ni el COE s'hi ha pronunciat, ni l'executiu català ha fet cap altre moviment. Tot i això, han admès que les pròximes edicions de la cita esportiva ja estan assignades. Tot apunta que el 2030 la cita podria fer-se als Alps francesos, i el 2034 a Salt Lake City, als Estats Units.
Un canvi de postura malgrat haver gastat diners en informes intervinguts per la Guàrdia Civil
La Generalitat de Catalunya va invertir al voltant de 475.000 euros en la preparació d'informes tècnics entre els anys 2018 i 2021 per a la viabilitat d'organitzar els Jocs Olímpics d'Hivern. Aquests estudis van ser finançats en un 50% per la conselleria de Presidència i Ferrocarrils de la Generalitat.
Pel que fa a l'assignació de contractes, s'ha informat que la Guàrdia Civil va intervenir documentació que suggereix que la Generalitat podria haver utilitzat els fons destinats a la preparació de la candidatura per atorgar contractes a persones afiliades políticament, sense seguir els procediments de concurs adequats. Aquestes al·legacions estan sent investigades i se sumen a altres preocupacions sobre la transparència i la gestió dels fons públics.
Els informes van revelar que les despeses d'organització dels Jocs es van estimar en 1.391 milions d'euros, sense incloure-hi els costos d'infraestructures addicionals necessàries, mentre que es preveien uns ingressos de 1.504 milions d'euros. Els informes no constitueixen una presentació de candidatura, ja que alguns es van realitzar abans que Aragó s'unís al projecte, però sí que van servir com a base per a les negociacions amb el Comitè Olímpic Espanyol (COE) per a la candidatura que es considera per a l'any 2030