Muntatge amb la imatge duna persona amb una targeta de transport. A l'esquerra imatge de diversos bitllets de diferents quantitats d'euro

Forta pujada de preus del transport públic a Barcelona a partir del 15 de gener

D'altra banda, es mantenen dos descomptes ja vigents

Nou cop per a la butxaca dels ciutadans. Després de mesos de pujada de l'IPC, amb especial incidència en els aliments, l'any nou porta pujades a molts serveis que les persones usen dia rere dia. Catalunya és una de les comunitats on més noten aquestes pujades. Aquestes últimes setmanes a molts municipis hi ha hagut manifestacions en protestes per forts augments d'impostos i taxes. Barcelona i la seva àrea metropolitana no se n'han lliurat.

L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha aprovat aquest divendres que les noves tarifes entrin en vigor el 15 de gener. Així mateix, l'ATM ha decidit que la T-usual i la T-jove tinguin un descompte del 50% del preu, com fins ara, després que l'Estat hagi confirmat que aportarà un 30% del bitllet.

Per part seva, l'ATM ha aprovat mantenir l'increment general de tarifes anunciat a mitjans de desembre, d'un 6,75%. Atès que els nous títols no es podran adquirir fins al 15 de gener, l'ATM també ha acordat allargar la caducitat de tots aquells títols comprats abans del 14 de gener fins al 30 d'abril, per permetre que s'aprofitin al màxim. La T-verda i la T-16 mantindran la data de caducitat pròpia de cada títol.

Segons informa l'ATM, els títols encara vigents del 2022 que van perllongar la seva validesa tot aquest darrer any caducaran el 31 de desembre del 2023, i no es permetran canvis de títols del 2023 per a títols del proper any, hagin utilitzat o no. Les previsions de l'ATM indiquen que la demanda del transport públic de Barceloina pujarà durant el proper any. De fet, entre el desembre del 2022 i el novembre del 2023 es va marcar un nou màxim històric d'usuaris, amb 1.076 milions de viatges, superant les dades prèvies a la pandèmia. L'ATM, una altra entitat molt criticada, aprofita aquesta necessitat de la ciutadania per fer caixa a costa dels ciutadans més humils. Hi ha molt polític a mantenir.

A l'acumulat del 2023, entre gener i novembre, el conjunt de modes de transport junts superen amb 148 milions de validacions les del mateix període de l'any 2022 i se situen prop del 2,5% per sobre de la demanda del 2019. Per això , la previsió és que el tancament de l'any pugui ser rècord.

D'acord amb les darreres dades, per tant, els preus del transport públic de l'ATM per a una zona quedaran de la manera següent: un bitllet senzill costarà 2,55 euros; una T-casual 12,15 euros; una T-usual 21,35 euros i una T-jove 42,70 euros.

La pujada és superior a l'IPC

A Espanya, la inflació va tancar el 2023 amb una taxa de 3,1% al desembre, mostrant una desacceleració i tancant l'any amb una mitjana de 3,6%. Aquesta xifra és menys de la meitat de la taxa de l'any anterior i és molt a prop de les estimacions de diferents organismes, incloent-hi la Comissió Europea i el Banc d'Espanya. L'any 2024 s'espera una inflació més baixa, afavorida per la moderació de la demanda i l'extensió parcial de les mesures contra la inflació. Bankinter projecta una inflació mitjana per al 2024 del 3%.

La pujada generalitzada aplicada per l'ATM és més del doble que la inflació a Espanya. Els barcelonins perden poder adquisitiu i molts temen que aquestes pujades es tornin a aplicar el proper any.