El Departament de Salut enviarà a partir de dilluns missatges a les famílies amb nens de 6 a 8 anys de l'àrea de Barcelona per instar-los a immunitzar-se amb la quarta dosi de la vacuna de la pòlio si no la tenen posada. S'enviaran uns 25.000 missatges, van confirmar fonts del departament a l'ACN.
A més, l'Agència de Salut Pública ha enviat una carta als centres de salut de l'àrea de Barcelona demanant-los que facin un recompte dels nens no vacunats de la pòlio que tenen als seus sistemes. Aquests moviments arriben després que s'hagi detectat el virus a les aigües residuals del Besòs. La majoria dels nens reben les quatre dosis de la vacuna de la pòlio als dos mesos, quatre mesos, sis mesos i sis anys. La cobertura a l'àrea de Barcelona és molt alta, superior al 80%, van recordar les mateixes fonts.
El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Esteve Fernández, ha volgut tranquil·litzar la població aquest divendres. En declaracions a Catalunya Ràdio ha dit que no hi ha cap risc a l'hora de beure aigua potable.
En cap cas hi ha epidèmia, va assegurar, i va dir que la malaltia està pràcticament eradicada a tot el món, excepte en països amb problemes de vacunació per conflictes interns o desastres naturals. El poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis. La infecció per poliovirus es transmet a través del contacte amb aigua o aliments contaminats per excrements.
Una malaltia que va generar molts problemes fa més de 50 anys
El brot més significatiu a Catalunya va tenir lloc a la dècada de 1950, encara que la pòlio ja havia causat estralls abans. En els anys posteriors a la Guerra Civil, l'accés a l'atenció sanitària i a la vacunació era molt limitat, cosa que va fer que moltes famílies quedessin vulnerables davant d'aquesta malaltia infecciosa. La pòlio és altament contagiosa i es transmet principalment a través del contacte amb aigua o aliments contaminats, cosa que s'exacerbava en zones amb males condicions higièniques.
Catalunya no va ser aliena als grans brots que van sacsejar tot Espanya. Entre els anys 1950 i 1963, es van registrar prop de 12.000 casos de pòlio al país, dels quals molts van passar a Catalunya, afectant sobretot nens. La malaltia produïa paràlisi en alguns casos i, en els pitjors, podia ser mortal si els músculs respiratoris se'n veien afectats.
La malaltia va causar estralls a tot el món a les dècades dels 50 i els 60 i encara que ara no es tem que torni a passar, aquesta classe de notícies no deixen de ser preocupants.