Una dona gran amb expressió de sorpresa o por, vestida amb una jaqueta blava i camisa rosa, amb les mans aixecades, davant d'una imatge de salmó fumat.

Alerten de la presència d'un bacteri en un salmó fumat d'un supermercat conegut

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària recomana abstenir-se de consumir-lo

L'alimentació és un element essencial per al benestar del cos humà. Menjar bé és essencial per garantir una vida saludable i prevenir múltiples malalties. Els aliments rics en nutrients, com ara fruites, verdures, proteïnes magres i cereals integrals milloren el rendiment físic i mental, enforteixen el sistema immunitari i regulen el metabolisme.

No obstant això, és fonamental parar atenció a la qualitat dels productes que es consumeixen. Molts aliments processats poden contenir alts nivells de sucres, greixos saturats o additius perjudicials, per la qual cosa cal llegir etiquetes i estar pendents davant de possibles ingredients nocius. A més, de vegades, alguns elements són contaminats de bacteris que obliguen els supermercats a retirar-los.

La presència del bacteri listèria monocitògena en paquets de salmó fumat

Durant els darrers dies, la Comunitat Autònoma d'Andalusia ha informat de la presència del bacteri listèria monocitògena en paquets de salmó fumat de la marca Selecció Mundial Dia. La ingesta d'aquest bacteri pot provocar una listeriosi, una infecció considerada greu.

Paquet de salmó fumat d'origen Noruega de la marca Selecció Mundial.
El salmó fumat del qual es parla a la notícia | ACN

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha rebut l'alerta a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació. Els lots afectats tenen de data de caducitat el 4 d'octubre del 2024. Aesan recomana a les persones que tinguin algun paquet a casa que s'abstinguin de consumir-lo.

La listeriosi, una malaltia amb efectes greus

La listeriosi és una malaltia que, encara que poc comuna, pot tenir efectes greus en els qui la pateixen, especialment en persones vulnerables com embarassades, ancians, nadons i persones amb sistemes immunitaris debilitats. En aquest sentit, és vital conèixer la importància de controlar els aliments que es consumeixen, especialment aquells que poden estar més exposats a contaminacions bacterianes, com ara els productes crus o fumats, en aquest cas, el salmó.

El consum d'aliments amb aquest bacteri pot causar símptomes que varien des de febre i diarrea fins a complicacions més severes com ara meningitis o septicèmia en els casos més greus. La detecció primerenca i la retirada de productes infectats de les prestatgeries és essencial per prevenir brots que es podrien propagar ràpidament si no s'actua amb rapidesa.

La importància de vigilar en l'alimentació

Més enllà del risc d'infeccions com la listeriosi, cal ser conscients que allò que es posa a taula influeix directament en la salut a llarg termini. Per això, la creixent presència d'aliments ultraprocessats als supermercats és motiu de preocupació.

La situació amb el salmó fumat recorda que, encara que es poden fer eleccions alimentàries conscients, sempre hi ha un marge de risc en què els consumidors han d'estar informats. La contaminació bacteriana, com la causada per la listèria, no sempre és visible ni detectable per l'olfacte o el sabor.