Les pluges s'estan convertint aquests darrers dies en les grans enemigues de part de la societat espanyola. Tot i que sempre cal que caiguin precipitacions per erradicar la sequedat a què ens estem sotmetent els últims anys, l'aigua pot comportar també danys a la salut i a la integritat de les persones.
L'Ajuntament de Vallirana (Baix Llobregat) ha publicat un bàndol on declara l'aigua del municipi no apta per al consum a diferents barris del municipi a causa d'un nou episodi de terbolesa. El motiu, apunta el consistori, és l'efecte de les pluges intenses dels darrers dies, que han malmès la qualitat dels tres pous principals: Barquera 2, Barquera 3 i Can Ciruelo. Així, es prohibeix l'ús d'aigua de la xarxa per a qualsevol consum humà o animal, de manera que no es pot fer servir per beure, cuinar, elaborar aliments, netejar vaixella ni qualsevol higiene personal relacionada amb el rentat de dents o ferides obertes. Per compensar-ne la restricció, l'Ajuntament ha activat un servei de camions cuba.
Segons el consistori, la terbolesa no compromet l'ús de l'aigua per rentar roba i higiene que no impliqui ingesta d'aigua, per la qual cosa segueix podent-se utilitzar per estar-hi tasques. Tot i això, és d'àmplia necessitat estar pendents i no cometre la distracció de consumir-la de cap manera, ja que pot provocar alguns danys en la nostra salut.
Què podria passar si la consumim?
Consumir aigua en mal estat pot causar greus problemes de salut, especialment si la terbolesa és elevada. La terbolesa a l'aigua implica la presència de partícules suspeses, com sediments, minerals, matèria orgànica, i fins i tot microorganismes que poden ser perjudicials. Aquest tipus de contaminació afecta la claredat de l'aigua i dificulta el procés de desinfecció, ja que les partícules interfereixen amb l'acció d'agents com el clor i en disminueixen l'efectivitat.
La presència de microorganismes en aigües tèrboles augmenta el risc de malalties gastrointestinals com diarrea, gastroenteritis i infeccions bacterianes i parasitàries. Alguns patògens, com l'Escherichia coli o el Cryptosporidium, poden provocar malalties greus, sobretot en persones amb sistemes immunològics compromesos, com ara nens, ancians o persones amb malalties cròniques.
A més, la ingestió prolongada d'aigua amb alta terbolesa pot influir en l'absorció de minerals importants per a l'organisme i causar efectes secundaris a llarg termini, afectant òrgans com el fetge o els ronyons. Per això, és fonamental assegurar-se que l'aigua estigui tractada adequadament i que no presenti indicis de terbolesa abans de consumir-la, garantint que l'aigua sigui segura i compleixi els estàndards de qualitat sanitària.