Muntatge amb la imatge d'un pagès català treballant amb el seu tractor. A la cantonada inferior esquerra, dins d'un cercle, protestes d'agricultors a França

Els agricultors catalans se sumen als francesos: El dia que volen aturar el país

Organitzacions agràries de Catalunya convoquen talls a les carreteres i se sumen a altres mobilitzacions europees

Diferents organitzacions agràries de Catalunya preveuen convocar talls a les principals carreteres del país de cara al 5 de febrer. D'aquesta manera, el sector se sumaria a altres mobilitzacions europees com França, Alemanya, Romania o Polònia.

Segons han informat a l'ACN fonts del sector, els agricultors pretenen "aturar el país" amb talls a autopistes, autovies i accessos a les capitals de demarcació perquè la gent visualitzi "un problema no només europeu, sinó també governamental" en relació amb uns preus justos, "l'odissea" de productes importats de tercers països o una normativa burocràtica "extensa", entre d'altres. Es preveu organitzar les protestes en una assemblea prevista aquest dimarts a Fondarella, al Pla d'Urgell.

El sector també ha lamentat una "desídia" per part de l'Estat i el Govern català i considera una "desmesurada" el fet de "no voler negociar" els salaris dels treballadors de la propera campanya o una pujada d'impostos "que haurien d'estar" bonificats.” Per tot això, els camperols legitimen les mobilitzacions a unes decisions "estratègiques" i "negatives" per part de les administracions.

Unes protestes inspirades a França. Allí els agricultors van forts

Les protestes de pagesos a França han estat marcades per bloquejos a nombroses carreteres i autopistes, principalment a causa de preocupacions sobre l'augment dels costos de producció i la competència estrangera. Tot i els anuncis recents del Govern francès destinats a calmar el sector, incloent exempcions fiscals per al gasoil agrícola i compromisos de negociar a Brussel·les canvis en les polítiques agrícoles, els agricultors han mantingut molts dels seus bloquejos.

Dissabte passat, encara que la situació es va començar a desinflar amb la reducció d'alguns bloquejos, encara es mantenien actius prop de 40, afectant especialment les àrees properes a la frontera espanyola. La protesta, que va recordar en alguns aspectes al moviment de les "Armilles Grogues" de 2018 , ha vist una disminució en la participació, passant de 17.500 professionals del sector divendres a uns 700 dissabte.

FRANCIA | Nueva protesta de agricultores

Entre els problemes que han motivat aquestes protestes hi ha la preocupació dels agricultors francesos per l'entrada de productes agrícoles d'Espanya, que consideren una competència deslleial a causa del baix preu i del que perceben com a estàndards mediambientals inferiors.

Tot i que el primer ministre francès, Gabriel Attal, va anunciar mesures que apuntaven a calmar les tensions, les principals organitzacions agrícoles han sol·licitat continuar amb la mobilització, argumentant que les mesures proposades no són suficients. Hi ha la possibilitat que es bloquegin els accessos a París com a part de accions futures, encara que això encara no s'ha concretat