En els darrers dies i setmanes, Catalunya ha experimentat fortes pluges que han afectat especialment les zones de Tarragona, Barcelona i els Pirineus de Lleida. Aquestes tempestes han provocat importants acumulacions d'aigua, amb algunes àrees registrant fins a 100 litres per metre quadrat en 24 hores, cosa que ha generat inundacions en diversos punts crítics, com ara baixos i garatges a les Terres de l'Ebre.
Tot i això, els dies més recents han estat relativament tranquils i tant avui com demà, el risc de pluja intensa afectarà poques comarques encara que la majoria concentren un gran nombre d'habitants.
En concret, i segons informa el Meteocat, a partir de les vuit del vespre i fins demà diumenge a les vuit del matí hi haurà cinc comarques en risc per pluja intensa. Tant avui com demà seran les mateixes: el Maresme, el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Garraf i el Baix Penedès.
Risc especial per als conductors
La pluja intensa pot convertir una carretera habitual en un escenari perillós per als conductors, afectant tant la visibilitat com les condicions de la superfície de la calçada. Quan l'aigua s'acumula ràpidament, crea una sèrie de riscos que tots els conductors han de conèixer per evitar accidents i garantir-ne la seguretat.
Un dels principals perills de la pluja intensa és la reducció significativa de la visibilitat. Les gotes d'aigua colpegen el parabrises i, de vegades, els eixugaparabrises no són suficients per mantenir una visió clara de la carretera. A més, la boirina que de vegades acompanya la pluja o les esquitxades d'altres vehicles poden empitjorar la situació, fent que els conductors no vegin adequadament els vehicles propers o els obstacles a la carretera. Aquesta situació és especialment perillosa a carreteres d'alta velocitat, on una reacció ràpida és crucial per evitar col·lisions.
Un altre perill associat és el fenomen conegut com aquaplaning o hidroplaneig. Quan hi ha una gran quantitat d'aigua a la calçada, els pneumàtics poden perdre contacte amb la carretera i lliscar sobre la capa d'aigua, provocant una pèrdua completa de control del vehicle. Aquest efecte és més comú en àrees on s'acumula aigua, com ara depressions o sots, i pot succeir fins i tot a velocitats moderades. En situacions d'aquaplaning, el conductor no pot frenar ni maniobrar correctament, cosa que pot derivar en un accident greu si no es maneja adequadament.
Si s'experimenta aquest fenomen, l'ideal és mantenir la calma i no fer moviments bruscos. En lloc de frenar bruscament o girar el volant de manera agressiva, és millor aixecar el peu de l'accelerador i deixar que el cotxe redueixi la velocitat de manera natural fins que els pneumàtics recuperin el contacte amb la carretera.