Un treballador de la Fundació elaborant el nou producte

El servei apícola del CEO del Maresme presenta el primer producte gourmet

Volen anar més enllà del rerefons social

El servei apícola de Can Parcala del centre especial de treball (CEO) de la Fundació El Maresme per a la inserció de les persones amb discapacitat, llança al mercat el seu primer producte gurmet. Especialitzat en l'elaboració de mel des de fa una dècada, Can Parcala es reinventa en part per combatre la baixada de producció provocada per l'arribada d'un nou depredador, la vespa asiàtica.

L'alternativa són uns dolços d'alta gamma que elaboren artesanalment persones amb discapacitat. Es tracta d'ametlles caramel·litzades amb la mel de la pròpia finca i banyades amb diferents tipus de xocolata. El responsable del projecte, Txema Magro, diu que la "inclusió perfecta" és que el producte es vengui "perquè és molt bo i no pel rerefons social". "Estem educats a col·laborar amb entitats socials ia comprar un producte com a aportació, com a donatiu" , reflexiona Magro, que veu a les Roques del Maresme un producte que va més enllà d'aquest vessant social i que pot tenir èxit per a la seva qualitat gastronòmica.

El 2023 ja es van realitzar a tall de prova pilot i la realitat va superar totes les expectatives. De fet, per a aquest 2024 es preveu fer la mateixa quantitat que l'any en proves, uns 900 quilos. Els tasts que es van realitzar amb entitats, ajuntaments i empreses van tenir tanta repercussió que es van rebre comandes "molt importants" de clients com Mango o la Roca Village.

"No deixa de ser com la clàssica roca suïssa, però en lloc d'estar caramel·litzada amb sucres refinats, ho fem amb mel", detalla el responsable del projecte. S'havien fet dues versions, de xocolata negra i xocolata amb llet i taronja. Ara, a més, s'acaba de llançar un tercer sabor, el de xocolata blanca amb llavors de sèsam.

El procés d'elaboració és totalment artesanal, des de l'elaboració de la xocolata, la caramel·lització de les ametlles, el muntatge de les roques o l'envasament del producte. "Les màquines més desenvolupades que tenim són les culleres i les mans dels nostres companys", es felicita Magro. A Can Percala hi treballen actualment dotze persones, de les quals n'hi ha set amb discapacitat i la resta són els monitors de la Fundació El Maresme.

A més de l'elaboració de les Roques del Maresme, també hi ha un projecte d'apicultura, que cuida les abelles i produeix anualment unes 2,5 tones de mel, i es fan tallers pedagògics per a escoles objectiu de donar a conèixer el món de l'apicultura i educar en el respecte a la diversitat.