Ambulancia

Tragèdia mortal per un ofegament a un riu català

Els fets han ocorregut avui dissabte a la tarda

Malahoradament l'estiu és una època en la que les notícies sobre ofegaments són habituals. Enguany ja s'han produït una vintena de morts a les platges catalanes i avui se n'ha pogut confirmar una més. No ha estat a una platja, sino a un riu. 

Tragèdia a Camarasa

Un home ha mort ofegat aquest dissabte a la tarda mentre es banyava al riu Segre al seu pas per Camarasa (Noguera). Segons han informat els Bombers de la Generalitat, han rebut l'avís a les 17.03 hores que un home que s'estava banyant a la zona de la Platgeta del Segre presentava dificultats. El Grup d'Actuacions Especials Subaquàtiques (GRAE Sub) dels Bombers, cap a les 18.30 hores, ha trobat el cos de la víctima a uns 3,3 metres de profunditat. Un cop avisada la comitiva judicial, s'ha recuperat el cadàver. Els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec de la investigació dels fets.

En total s'han activat 12 dotacions dels Bombers, amb efectius del Grup Caní de Recerca (GRCR) i un helicòpter per traslladar-los ràpidament. El personal terrestre ha respassat la riba del riu mentre la resta de l'equip recorria la superfície en barca. Prèviament, s'havia demanat a la gestora de l'embassament de Camarasa que en rebaixçes el cabal per a la immersió segura dels especialistes.

Una ambulància groga amb les paraules emergències mèdiques i el número d'emergència 112.
Ambulància | @112

Consells per evitar ofegaments

Evitar ofegar-se a la platja és fonamental per gaudir de l'estiu amb seguretat. Tot i que la platja és un espai de relax i diversió, cal prendre precaucions per prevenir accidents greus. Un dels primers consells és conèixer les condicions meteorològiques i del mar abans de submergir-se. Les corrents, el vent i les onades poden canviar ràpidament, convertint una zona aparentment segura en un perill. Informar-se a través dels serveis de vigilància o aplicacions mòbils que indiquen l'estat del mar pot ser decisiu per evitar situacions de risc.

Un altre aspecte crucial és respectar les banderes de seguretat que trobem a la platja. Aquestes banderes indiquen l'estat del mar: la bandera verda significa que es pot banyar amb seguretat, la groga indica precaució, i la vermella prohibeix el bany. Ignorar aquestes advertències pot tenir conseqüències greus, ja que sovint les banderes estan basades en l'experiència dels socorristes i les condicions locals del mar, que poden no ser visibles des de la riba.

Entrar a l'aigua en zones vigilades és una altra mesura de seguretat essencial. Les platges amb socorristes ofereixen una xarxa de protecció addicional, ja que aquests professionals estan entrenats per intervenir ràpidament en cas de perill. Si decideixes banyar-te en una platja no vigilada, és important extremar les precaucions, especialment si no ets un nedador experimentat.

La capacitat de reconèixer els corrents de retorn, també coneguts com "rips", pot salvar-te la vida. Aquests corrents són fluxos d'aigua que arrosseguen mar endins i poden ser molt perillosos. Si et trobes atrapat en un corrent de retorn, no lluitis contra ell intentant nedar directament cap a la riba, ja que això et pot esgotar ràpidament. La millor estratègia és nedar paral·lelament a la costa fins a sortir del corrent, i després tornar a la riba amb més calma.

És també fonamental saber quines són les teves capacitats físiques. La confiança excessiva en les pròpies habilitats de natació és un factor de risc comú en els ofegaments. Si no ets un bon nedador o et trobes cansat, és millor no allunyar-te massa de la riba. A més, cal tenir en compte que l'aigua freda pot provocar un xoc tèrmic, que afecta la capacitat de respirar i nedar, fins i tot en persones entrenades.

L'ús de dispositius de flotació, com armilles salvavides o flotadors, és recomanable, sobretot per a nens o persones amb poca experiència en el mar. Aquests dispositius poden proporcionar una seguretat addicional i, en cas de cansament, permeten mantenir-se a la superfície sense esforç.