Un helicòpter groc d?emergències mèdiques està estacionat en una plaça, envoltat de personal d?emergència i vehicles de la policia i ambulàncies, amb edificis i arbres al fons.

Evacuada una ferida greu en una important Diada castellera de Catalunya

Un helicòpter medicalitzat s'emporta la castellera a Sant Joan de Déu en estat greu

La Diada de Sant Fèlix és una de les festes més emblemàtiques i esperades de Vilafranca del Penedès, un municipi situat al cor de la comarca de l’Alt Penedès. Celebrada cada 30 d’agost, aquesta festivitat combina elements religiosos, culturals i populars, reflectint la profunda tradició castellera de la regió i el fervor dels vilafranquins per mantenir viu el llegat del seu patró, Sant Fèlix.

Una multitud de persones observant una torre humana a una plaça durant un esdeveniment festiu.
La diada | ACN

Sant Fèlix, màrtir del segle III, és venerat com a protector de Vilafranca. La devoció a aquest sant es remunta segles enrere, i la seva figura és clau en les festes locals. Durant la diada, la imatge de Sant Fèlix és protagonitzada en diverses processons, acompanyada pels feligresos i les autoritats del municipi, destacant la forta vinculació entre la religió i la cultura popular.

Un dels aspectes més destacats de la Diada de Sant Fèlix són  les actuacions castelleres, que congreguen les millors colles de Catalunya. El dia 30 d'agost, la Plaça de la Vila de Vilafranca es converteix en l'escenari principal, on les colles castelleres competeixen per aixecar les estructures més impressionants i simbòliques.

Aquest esdeveniment és considerat un dels punts àlgids de la temporada castellera, i reuneix milers d’espectadors que gaudeixen de la majestuositat i la tensió de cada actuació. Les colles, com els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella de Valls, la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i els Minyons de Terrassa, lluiten per assolir castells de gran dificultat com el tres de deu amb folre i manilles o el quatre de nou net.

Una multitud es reuneix en una plaça, amb una banda de música tocant al centre i persones observant des dels balcons dels edificis circumdants mentre una gran bandera catalana penja d'un dels edificis.
La diada | ACN

Un fet greu a la diada

Aquest any, la diada de Sant Fèlix s'ha reprès després de més d'una hora d'aturada per l'evacuació d'un membre de la canalla de la Vella de Valls.  Un helicòpter s'ha emportat la castellera a Sant Joan de Déu en estat greu però estable cap a dos quarts de tres de la tarda, segons el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM). Els de la camisa rosada han apostat pel 4 de 9 net en primera ronda, que han carregat.

El 'castell total', però, ha trontollat més del compte i s'ha desmoronat just després que l'anxaneta fes l'aleta i quan el pom de dalt començava a desmuntar-se.  Ha estat un inici de diada accidentat, amb tres caigudes en els quatre primers castells, tots de gamma extra. De moment, es reprèn la segona ronda i, quan s'acabi, es decidirà com es procedeix.

Un helicòpter groc volant a prop d?un edifici residencial sota un cel blau amb alguns núvols.
La ferida evacuada | ACN

Ser casteller comporta un conjunt de perills inherents a l'activitat, ja que es tracta d'una pràctica que requereix força física, equilibri, coordinació i una gran confiança entre els membres de la colla. Les caigudes són el risc més evident, especialment en els castells de gran altura i complexitat, on els castellers poden patir lesions greus, com fractures, contusions i, en casos extrems, traumatismes cranials o medul·lars.

Tot i les mesures de seguretat que s'han implementat en les darreres dècades,  com l'ús de cascos pels enxanetes i la formació constant per evitar accidents, el fet de participar en una estructura humana que desafia la gravetat continua sent una activitat amb un risc considerable.