Bomber sostenint un extintor vermell

Tragèdia mortal per un incendi en una residència de gent gran a Catalunya

La víctima va patir ferides greus i, tot i que el van traslladar a la Vall d'Hebron, va morir poques hores després

Un usuari de 53 anys del sociosanitari Palamós Gent Gran va morir aquest diumenge arran d'un incendi a la seva habitació. En un comunicat, els Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE) que gestionen el centre han explicat que el foc es va declarar per causes que s'estan investigant cap a les quatre de la tarda. Les flames van afectar una habitació de la primera planta del centre, a la unitat de llarga estada, i van deixar la víctima, un pacient dependent, cremades greus. El SEM el va traslladar a la unitat de cremats de la Vall d'Hebron, però no van poder fer res per salvar-li la vida i va morir unes hores després.

D'altra banda, quatre treballadors del centre es van veure afectats per inhalació de fum i alguns van patir petites cremades. Tots van ser atesos a l'hospital de Palamós i al cap d'unes hores van rebre l'alta. Pel que fa a les flames, el personal del centre va poder extingir el foc amb l'ajuda d'extintors i gràcies a la ràpida intervenció el foc no es va estendre a altres àrees. Davant l'incident, es va activar el pla d'emergència d'incendi al centre i va alertar els Bombers i els cossos seguretat.

A més, es van desallotjar els pacients de la zona propera i, un cop l'espai afectat va estar assegurat pels Bombers, els pacients van poder tornar a les habitacions.

Com afecta el fum del foc a la nostra salut?

El fum generat per un incendi té greus repercussions a la salut humana a causa de la gran quantitat de substàncies tòxiques que allibera. Un dels principals components és el monòxid de carboni (CO), un gas vàter que es pot desplaçar ràpidament en àrees tancades i dificultar l'absorció d'oxigen a la sang, cosa que pot generar marejos, desmais i fins i tot la mort en casos extrems d'exposició perllongada.

Un altre element perillós és el diòxid de nitrogen (NO2), que pot irritar les vies respiratòries, empitjorar l'asma i reduir la funció pulmonar. Les partícules fines suspeses a l'aire són igualment preocupants. Aquestes partícules microscòpiques poden allotjar-se profundament als pulmons i provocar inflamació, cosa que augmenta el risc d'infeccions respiratòries, malalties cardíaques i empitjorament de condicions preexistents com bronquitis o malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

A llarg termini, l'exposició repetida al fum d'incendis pot augmentar el risc de desenvolupar càncer de pulmó i altres afeccions greus. Les persones més vulnerables, com els ancians, els nens i els qui pateixen problemes respiratoris crònics, han de prendre precaucions addicionals per evitar inhalar fum durant incendis o en zones afectades per incendis forestals, com l'ús de màscares i la permanència en espais interiors ben ventilats.