L'okupació a Catalunya s'ha convertit en un tema controvertit i polaritzador, especialment els darrers anys. Moltes de les propietats okupades són habitatges buits, sovint pertanyents a grans propietaris o entitats bancàries. Això genera un debat sobre l'especulació immobiliària i el dret a l'habitatge.
Tot i això, els propietaris particulars també han patit l'okupació dels seus immobles, generant una sensació d'impotència davant la manca de mecanismes àgils per recuperar els seus habitatges. Les reformes legals en els darrers anys han intentat accelerar els desallotjaments, però els processos judicials encara poden ser llargs i complexos. A més, l'augment dels casos d'okupació ha generat tensions als barris on es produeixen aquests incidents.
Amb veïns que denuncien un augment de la inseguretat i del deteriorament de la convivència, com en el cas que veurem tot seguit. Mentre alguns col·lectius defensen l'okupació com una forma de protesta davant la crisi de vivenda, altres la veuen com una activitat il·legal que ha de ser erradicada amb més contundència. El govern de Catalunya ha proposat mesures per abordar la situació, però casos com el viscut al Vendrell ha tornat a posar el focus a la necessitat d'un canvi.
Uns okupes disparen uns treballadors
Segons informen fonts d''El Caso', divendres passat es va viure un moment de molta tensió a la petita localitat del Vendrell. Últimament, aquest municipi ja ha estat nomenat per culpa d'uns greus problemes d'okupació i delinqüència a la ciutat. Ara, sembla que, relacionat amb el cas anterior, uns okupes han disparat uns treballadors que estaven simplement fent la seva jornada laboral.
Aquests obrers estan aixecant un edifici al descampat que hi ha al carrer de la Rierra de la Bisbal. Es van haver de presentar davant de la comissaria dels Mossos d'Esquadra per denunciar un fet menyspreable que van haver de viure. Un havia rebut un tret d'una pistola de balins, i la bala se li havia quedat incrustada, provocant-li una lesió lleu.
Amb les declaracions dels treballadors, els agents ja sabien que el xut provenia del bloc del carrer de Josep Carner, problemàtic pels episodis d'okupació. Així, les autoritats locals es van desplaçar cap al lloc dels fets per comprovar si el tret havia estat realitzat des d'aquesta ubicació. Els Mossos no van poder posar-se en contacte amb el propietari i van decidir parlar amb el "líder" dels okupes, el qual els va donar permís per accedir-hi, segons informa 'Diari de Tarragona'.
Els presumptes culpables
En entrar a l'immoble, els agents es van trobar amb dos joves magribins de 18 i 24 anys respectivament. Després del registre de l'habitatge suposadament okupat, els Mossos van trobar l'arma amb què havien disparat un dels obrers. Es tractava d'una escopeta de balins, que estava amagada en un sostre fals.
Prenent declaració dels presumptes autors, els agents van poder descobrir que el culpable dels fets era el noi més jove. A més, segons expliquen els mateixos Mossos, el noi havia disparat l'arma sota els efectes d'unes substàncies estupefaents. Tot i això, la policia només va poder denunciar-lo per un delicte lleu de lesions, ja que el treballador no havia patit cap ferida de gravetat.