Sortir d'hora de casa no sempre garanteix arribar a temps al destí. Aquest dijous 8 de maig, centenars de conductors han patit les conseqüències d'una greu congestió en una important artèria viària d'accés a Barcelona, causant desesperació i llargues esperes.
Col·lapse des de primera hora
La situació va començar a complicar-se al voltant de les 8 del matí, hora punta en què milers de vehicles intenten arribar a temps als seus llocs de treball o centres educatius. Segons informacions proporcionades pel Servei Català de Trànsit, la via afectada presenta una retenció de 10 quilòmetres entre les localitats d'El Papiol i Sant Just Desvern, en sentit Barcelona.
L'incident ha generat llargues cues de vehicles, on cotxes, autobusos i camions romanen pràcticament aturats o avançant lentament. Alguns conductors van reportar temps d'espera superiors als 45 minuts per avançar amb prou feines un parell de quilòmetres.

Impacte i causes de l'incident
Encara que fins al moment no s'ha reportat cap accident greu a la zona, l'elevada intensitat de trànsit combinada amb possibles obres menors de manteniment en alguns trams de la via podrien estar darrere d'aquest caos viari. No és la primera vegada que la B-23 pateix aquest tipus de problemes, sent coneguda com una de les vies amb més incidència en retencions a Catalunya.
Fonts del Servei Català de Trànsit van confirmar que les retencions van començar a intensificar-se prop de l'enllaç amb l'autopista AP-7, generant un efecte embut que ràpidament va afectar tot el tram esmentat. Des de Trànsit recomanen buscar rutes alternatives, encara que reconeixen que en hores punta, especialment en dies laborables, és difícil trobar vies lliures de congestió cap a Barcelona.
Conseqüències immediates
La retenció ha afectat també el transport públic. Línies regulars d'autobús que transiten per la zona han reportat retards significatius, cosa que ha obligat molts usuaris a buscar alternatives de transport per evitar arribar tard a les seves obligacions diàries.
A més, l'embús ha repercutit en l'ambient, augmentant considerablement els nivells de contaminació atmosfèrica a causa de la quantitat de vehicles aturats amb motors encesos durant llarg temps.
Crida a millorar la infraestructura
Aquest incident posa novament sobre la taula la necessitat de millorar les infraestructures viàries de l'entorn de Barcelona, especialment en aquelles vies d'accés crítiques que acumulen diàriament una gran afluència vehicular. Experts en mobilitat reclamen des de fa anys inversions significatives per ampliar i optimitzar carreteres, a més de fomentar alternatives de transport públic eficients i sostenibles.
Mentrestant, per als conductors que habitualment utilitzen la B-23 en els seus desplaçaments matinals, episodis com el d'aquest dijous suposen una recurrent prova de paciència i un recordatori constant dels problemes estructurals del trànsit a Catalunya.

Per ara, es manté el monitoratge de la situació des del Servei Català de Trànsit, amb la finalitat de minimitzar l'impacte i restablir com més aviat millor la fluïdesa en la circulació. No obstant això, per a molts afectats, arribar puntualment a les seves obligacions ja és pràcticament impossible.