Xurros amb gent contenta

Dues xurreries de Barcelona on SÍ atenen en català

El que hauria de ser normal es converteix en una anècdota a algunes zones de Catalunya

Fa uns dies us parlàvem d'una xurreria amb seu a Sant Cugat del Vallès que no atén en català i que, a més, riu dels clients que utilitzen aquesta llengua. Així ho comptàvem des d'aquest mitjà de comunicació, recollint el testimoni d'un client que no es van respectar els seus drets lingüístics. Estem parlant de la xurreria Pecados, que va publicar un vídeo a xarxes socials rient d'un noi que parlava en català.

Afortunadament, a Catalunya hi ha moltes xurreries que sí que atenen en català. Una cosa que hauria de ser normal, habitual i que és de sentit comú, es converteix en anècdota al nostre país. Per exemple, en ple barri de Gràcia, a la capital catalana, al carrer Còrsega 341, trobem la xurreria Trebol. De dilluns a dijous, obren de les nou del matí, fins a les deu de la nit. Els divendres, de nou del matí a dotze de la nit. Els dissabtes no tanquen i obren des de les 00:01h fins a les 23:59h i els diumenges des de les 00:01h fins a les 10 de la nit. Un horari amplíssim perquè puguis menjar xurros a tota hora.

La xurreria Trebol publica missatges d'Instagram en català, una cosa inèdita a molts comerços de Catalunya: Catalunya: Sabies que tenim fins a 6 gustos diferents de xurros farcits? Des de la més clàssica crema, la Nutella de tota la vida, l'irresistible gust del la crema del Kinder Bueno o la xocolata blanca Milkybar de la teva infantesa

Com a segona opció, tenim la Xurreria Can Vernet, amb opcions amb gluten i sense. Està situada al carrer Comte Borrell 294, al bell mig de l'Eixample de Barcelona. Els dilluns està tancat per descans del personal i obre de dimarts a divendres de 8:00 ha 13:30h i de 16:30 ha 19:30 hi els dissabtes i diumenges de 7:30 ha 14:00 h. Un horari perfecte, especialment els caps de setmana, per comprar xurros i esmorzar a casa o en família. O en tornar de festa, els més agosarats.

Igualment, les seves publicacions són en català, demostrant que no tenen por a l'hora d'utilitzar la llengua pròpia dels catalans.

Com fer xurros?

Totes les xurreries tindran els seus propis secrets, però la veritat és que fer xurros és molt fàcil perquè calen molt pocs ingredients. Els professionals tindran els trucs com la temperatura de l'oli, el tipus de farina, la quantitat, la forma. Més sucre, menys sucre...

Prepareu la massa: posarem a escalfar aigua en una cassola al foc. Afegirem mantega i un pessic de sal i esperem que es fongui. Quan bulli, afegirem la farina sense deixar de remenar fins que absorbeixi tota l'aigua i la massa no s'enganxi a la cassola. És recomanable utilitzar estris de fusta.

Fregiu-los: Introduirem la massa de xurros en una màniga pastissera amb broquet d'estrella i la pressionarem perquè no quedin bombolles d'aire. La massa ha de quedar compacta dins la màniga, precisament per evitar l'entrada d'oxigen. Després cal posar abundant oli al foc i deixar que estigui molt calent. Pressionarem la màniga pastissera abocarem el seu contingut.

Cal fregir-los en diferents tandes, perquè no s'acumulin a la cassola. Un cop estiguin dauradets, cal treure'ls i posar-los damunt un paper absorvent. Afegir sucre al gust i.... a menjar!