Muntatge amb una imatge d'un matrimoni de gent gran asseguts. Estan sent atesos per una noia jove. A la part inferior esquerra, diversos bitllets de diferents quantitats d'euro

Herències i les seves conseqüències

Cada cop més veus exigeixen que la Generalitat elimini l'impost de successions i donacions

- Home Joan! Quant de temps sense veure't! Com va? Com esteu?

- Doncs mira, ara vinc del gestor i de la notaria. El pare va morir i s'han d'arreglar tots els papers.

- Buf, no vull ni pensar-hi! Els calés que et costarà tot això.

- Entre l'impost de successions, les plusvàlues, el notari i Déu i sa mare m'estan arruïnant.

Una conversa que es pot fer fàcilment quan un familiar traspassa. L'impost de successions és un tribut que es paga per l'increment de patrimoni quan acceptes una herència. A més, a Catalunya, quan ja se sap el cost total, cal incrementar-se un 3% més en concepte d'aixovar.

Els nostres polítics són l'hòstia, eh!? Ho dic perquè a la resta de l'Estat Espanyol o no es paga aquest impost o és molt baix.

Grans diferències entre comunitats

Comunitats que no tributen o tributen molt poc aquest maleït impost: ANDALUSIA. (PP) CASTELLA I LLEÓ. (PP) MADRID. (PP) PAÍS VALENCIÀ. (PP) CANTÀBRIA. (PP) MÚRCIA. (PP) CANÀRIES. (CC)

Comunitats on es paga més: PAÍS BASC I CATALUNYA (no existeix el PP).

A tot aquest malson, li hem d'afegir els impostos dels nostres Ajuntaments, les famoses PLUSVÀLUES. Aquí també et poden fotre una castanya que segons quin Ajuntament, flipes.

Junts, AC i PP, volen treure'l o rebaixar-lo als mínims. La resta dels partits, partidaris de mantenir-lo. Fins i tot, els Comuns, van proposar eliminar totes les bonificacions.

No s'adonen que molta gent ha de renunciar a les herències per no poder pagar? Es pensen que els que són d'esquerres són pobres o no tenen cap propietat? Que només els de dretes tenen patrimoni?

La Generalitat el va incrementar en plena pandèmia

Durant la pandèmia, es va modificar la Llei d'aquest impost, que ja és tenir “jeta” fer-ho en aquell moment, just quan més gent moria (sobretot avis). Les renúncies a les herències van augmentar gairebé un 27%.

Senyors polítics, els més rics no paguen o paguen poquíssim aquest impost perquè l'eludeixen fent certs tipus de societats patrimonials. Un fet que els permet gaudir de grans bonificacions. Que segurament és el que deuen fer ells. Algú deu pensar que l'herència és un "regal" dels progenitors que permet viure de la "sopa boba" els hereus i que, per tant, han de pagar.

Potser creuen en allò de "l'avi ho va crear, el pare ho va mantenir i el nét s'ho va malgrastar tot". Doncs mira, no. Estem parlant de ciutadans normals, no de Borbons. L'esforç i la feina de tota una família per mantenir i incrementar el seu patrimoni és ben lícit i això no dona pas a què per un impost hagis de renunciar a tot.

Ja prou que ens crivellen amb impostos que a sobre que perds un ésser estimat et foten aquesta garrotada. FORA L'IMPOST DE SUCCESSIONS!