Muntatge amb imatge d'una dona amb símptomes de frustració. A la dreta una imatge amb unes mans utilitzant un mòbil

VÍDEO: Alerten d'una nova estafa bancària

Els perills d'aquest frau

La Policia Nacional ha emès una alerta sobre una nova estafa bancària coneguda com a phishing, que està afectant nombrosos usuaris a Espanya. Aquesta modalitat de frau continua sent una de les més utilitzades pels ciberdelinqüents a causa de la seva efectivitat per enganyar les víctimes i robar les dades personals i financeres.

El phishing és una tècnica de suplantació d'identitat on els estafadors envien correus electrònics, missatges de text (SMS) o enllaços a llocs web falsos que semblen legítims. L'objectiu és enganyar les víctimes perquè proporcionin informació confidencial, com ara números de compte, contrasenyes i detalls de targetes de crèdit.

Els ciberdelinqüents es fan passar per entitats bancàries o serveis coneguts per guanyar-se la confiança de la víctima. Per exemple, poden enviar un SMS que aparenta ser del vostre banc, indicant que el nostre compte ha estat bloquejat per raons de seguretat i sol·licitant que fem clic en un enllaç per reactivar-lo. En fer-ho, la víctima és dirigida a una pàgina web falsa que sol·licita les seves dades personals i bancàries.

Els missatges de text poden alertar sobre un suposat bloqueig del compte o demanar la confirmació d'un pagament no autoritzat. L'enllaç inclòs al missatge porta a una pàgina web falsa on es demana ingressar informació sensible. Pel que fa als correus electrònics, aquests poden incloure logotips i llenguatge oficial per semblar legítims. Aquests correus solen contenir enllaços a llocs web fraudulents o fitxers adjunts que poden infectar el dispositiu de la víctima amb malware. Finalment, pel que fa a les trucades telefòniques, els estafadors poden fins i tot trucar fent-se passar per representants bancaris i sol·licitar informació personal o financera.

Consells per evitar aquesta estafa

Els consells que hem de tenir en compte són desconfiar de missatges urgents: si es rep un missatge que indica que el nostre compte ha estat bloquejat o que necessita actualitzar informació urgent, hem de desconfiar i no fer clic a cap enllaç. D'altra banda, hem de contactar directament amb el nostre banc usant els números de telèfon oficials per verificar l'autenticitat del missatge. Els bancs mai no sol·liciten informació confidencial a través de correus electrònics o missatges de text. També és interessant revisar els enllaços i URLs:, perquè abans de fer clic a un enllaç, verificar que la URL és correcta i pertany al lloc web oficial del banc. I utilitzar autenticació de dos factors, posada aquesta capa addicional de seguretat pot ajudar a protegir els nostres comptes fins i tot si les nostres credencials es veuen compromeses.

El phishing pot tenir conseqüències devastadores per a les víctimes, incloent-hi la pèrdua d'estalvis i el robatori d'identitat. Els ciberdelinqüents poden utilitzar la informació obtinguda per realitzar transaccions fraudulentes, sol·licitar crèdits a nom de la víctima o vendre les dades al mercat negre. A més a més, recuperar els fons robats i restablir la identitat pot ser un procés llarg i complicat.

Per tot això, la Policia Nacional i les entitats bancàries continuen treballant per educar el públic sobre els riscos i com protegir-se d'aquesta amenaça. És crucial estar sempre alerta i adoptar mesures preventives per salvaguardar la informació personal i financera. Si sospitem que hem estat víctima, hem de contactar immediatament amb el nostre banc i amb les autoritats competents per minimitzar l'impacte i evitar futurs fraus.

Per a més informació i consells sobre com protegir-se contra el phishing, podem consultar les alertes i les recomanacions de la Policia Nacional i les de la nostra entitat bancària.