Muntatge amb diverses barres de pa en una taula i un cercle amb dues mans pastant una massa

El truc de l'OCU per detectar si estàs comprant pa congelat al supermercat

L'OCU ens dóna les claus per diferenciar un pa artesanal del pa congelat que és tan freqüent als supermercats

Cada dia trobem noves varietats de pa als supermercats: el tradicional, l'integral, el de massa mare, el de llavors... I amb tanta varietat, algunes vegades es fa molt complicat saber quin triar.

No obstant això, malgrat que avui dia hi hagi tantes opcions, el més venut continua sent el pa blanc. Però cada cop la gent es queixa més de la seva qualitat. I és que a causa de les grans superfícies cada dia trobem més pa congelat als supermercats i menys pa tradicional.

Una de les millors maneres d'assegurar-nos que estem comprant un bon pa i no congelat, és comprar a les petites fleques. Doncs els locals tradicionals ens asseguren que en més o menys mesura venen pa de qualitat. Això sí, cal tenir en compte que quan el pa és tradicional, sol tenir el preu una mica superior.

Muntatge amb un taulell d'un forn i un cercle amb unes mans pastant una massa
Els forns tradicionals solen vendre pa de millor qualitat | Syda Productions, Getty Images Signature

L'OCU ens dóna les claus per detectar el pa congelat

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sempre està disposada a ajudar els clients dels supermercats. En aquest sentit, ha volgut recordar algunes claus per detectar si el pa que venen les cadenes és congelat o no.

1. Fixa't a l'escorça

El primer que ens diu l'OCU és que per detectar que un pa no és congelat, ens hem de fixar a l'escorça. El pa industrial sol tenir una escorça molt fina, mentre que el pa artesanal destaca per tenir una escorça més gruixuda.

2. Mira el pa per la base

Un altre consell per detectar que el pa és congelat és mirar-lo per la base, ja que moltes vegades podem apreciar les marques de la reixeta, si les veiem és senyal que és un pa que han escalfat en un forn amb ventilador i no en un obrador manual.

Muntatge amb un carret al passadís d'un supermercat i una cistella amb diverses barres de pa diferents
Hi ha diversos aspectes que pots controlar per saber si el pa que venen és congelat | Getty Images Signature, Billion Photos

3. Controla el pes

També podem detectar-ho pel pes, ja que el pa artesanal pesa força més que l'industrial, que sol ser gairebé tot llevat.

4. Fixa't en les altres barres

Finalment, hem de tenir en compte que, si per exemple, comprarem una barra i totes són iguals, és senyal que possiblement sigui congelat, ja que quan amb prou feines hi ha diferència entre elles parlem de pa industrial. El pa artesanal sol ser semblant de l'un a l'altre, però no pas exactament igual.

Amb aquests senzills trucs que ens proporciona l'OCU ens serà molt més fàcil de diferenciar el tipus de pa que estem comprant i d'aquesta manera triar el que millor vingui a cada persona.