Muntatge amb imatge d'un recipient amb oli d'oliva. A l'esquerra, una imatge amb una dona contenta

A quin supermercat ha baixat més el preu de l'oli d'oliva després de la rebaixa d'IVA?

És l'aliment que més havia pujat de preu els darrers mesos

Un estudi de l´Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) sobre la repercussió de la baixada de l´IVA en preu de l´oli d´Oliva revela que amb l´única excepció d´Ahorramás, els supermercats han traslladat la rebaixada de l´IVA aplicada al´oli d´oliva en vigor des de l´1 de juliol.

Per al seu estudi, OCU ha seleccionat una mostra d'olis d'oliva de diferent categoria: oli suau i AOVE (oli d'oliva verge extra), tant de marques blanques com de primeres marques (Carbonell, Mestres Hojiblanca), per recollir els preus a 8 supermercats (Ahorramas, Alcampo, Carrefour, Dia, El Corte Inglés, Lidl, Mas, Mercadona) tant a Madrid com a Sevilla.

OCU ha comparat el preu mitjà al mes de juny, amb el preu que tenia aquest oli l'1 de juliol, data d'entrada en vigor de la rebaixa de l'IVA al 0% aprovada recentment pel Govern.

Quant ha pujat l'oli d'oliva a Ahorramas?

Amb l'excepció d'Ahorramás, tots els supermercats han aplicat la rebaixa i avui resulta més barat comprar oli d'oliva. A Ahorrramás, l'oli ha pujat de mitjana 1,79€, la pujada té a veure amb la desaparició d'ofertes vigents al juny. Alcampo és el supermercat que més ha baixat els preus, de mitjana 1,41 €.

OCU considera la rebaixa de l'IVA positiva però insuficient. La mesura contribuirà a mitigar l'impacte de l'espectacular pujada dels preus de l'oli que, com assenyalen els estudis d'OCU, ha obligat el 55% de les famílies a reduir-ne el consum.

Petició per estendre la mesura

Finalment, OCU demana al Govern que de manera temporal estengui la rebaixa de l'IVA a la carn i al peix per evitar així el deteriorament que la pujada dels preus d'aquests productes ha suposat en la qualitat nutricional de la dieta.