Recentment i a través d'un fil publicat al compte personal de X (Twitter), amb més de 232.100 seguidors, l'economista Santiago Niño Becerra ha advertit sobre la situació econòmica espanyola més immediata, que contradiu les previsions de tall optimista segons el Govern d'Espanya .
Santiago Niño Becerra encapçalava el seu tuit amb aquest clarificador titular: "El mercat laboral està creixent a base de fer servir persones (moltes en turisme i en ocupació pública), però la inversió no creix. Augmenta l'activitat, però menys que les hores treballades". Les seves conclusions van seguir amb determinació: "Com s'empra a més persones la massa salarial total augmenta, però com que la productivitat és baixa, els salaris mitjà són baixos, després el consum personal de tot tipus de béns (i incloc el lloguer) és baix" .
L'economista barceloní ha esdevingut tot un referent de les prediccions econòmiques. Després d'una etapa vinculada al sector siderúrgic, a mitjans dels anys noranta va redefinir la seva trajectòria professional passant a exercir com a Catedràtic d'Estructura Econòmica, a més de docent per a la Facultat d'Economia de l'Institut Químic de Sarrià (IQS), que pertany a la Universitat Ramon Llull de Barcelona.
Un dels punts d'inflexió en la trajectòria com a estudiós de la previsió econòmica del país, va ser el seu vaticini sobre el crac econòmic del 2010, detallat al seu llibre "El crash del 2010. Toda La Verdad Sobre La Crisis (Sin Fronteras)", publicat pel segell Debolsillo, on alertava sobre la profunda crisi i les conseqüències d'una llarga depressió que podria durar fins a l'any 2020, res més lluny de la realitat.
Un economista inusual
Nen Becerra no és un economista a l'ús. És especialment pessimista en les seves prediccions, i no són pocs els que discuteixen les seves teories, perquè consideren que es basen en aspectes massa tremendistes i sorgits de l'astrologia. Tot plegat li ha comportat una imatge de certa excentricitat que provoca la divisió entre adeptes i detractors dels seus vaticinis econòmics. En qualsevol cas, molts dels seus encerts l'avalen, com en el cas esmentat del crac econòmic del 2010.
Les acusacions d'exageració que va rebre van quedar en evidència quan amb el pas del temps moltes de les seves prediccions es van convertir en realitat. Amb anterioritat, el 2022 ja va publicar un tuit en què deia "sequera persistent. Manca de pluja: al segle XXI es continua depenent del cel. Fa uns dies, un senyor gens expert en el món de l'aigua, em comentava: Deixaran que se segueixi podrint el tema de l'aigua, l'escassetat, les restriccions... Després, quan la gent n'estigui farta, uns quants fons faran inversions en dessaladores, en recuperació d'aigua, en manteniment de conduccions i haurem de pagar el litre a preu de conyac francès".