Qui va determinar que només hi havia set meravelles al món no havia tastat el formatge encara. Aquest derivat lacti és un autèntic delit per a gran part de la societat, ubicant-se entre un dels aliments més consumits. Sorprenentment, Espanya, un país generalment molt aficionat al formatge, 'tan sols' consumim entre 8 i 9 quilos a l'any per persona, mentre la mitjana europea s'ubica als 17,5 kg.
Els grans aficionats de formatge sempre analitzen amb cautela les característiques de tots aquests productes per invertir els diners en el millor. I moltes vegades coneixem aquest derivat lacti depenent d'on han estat produïts. Això dictamina gran part de la qualitat.
I, a partir d'ara, ja podrem dir de manera oficial que un dels millors formatges de tot el Vell Continent es ven a Catalunya. Així ho ha determinat la mateixa Unió Europea a través de la Indicació Geogràfica Protegida.
Europa es delecta amb el formatge català
La indicació geogràfica protegida (IGP) és un dels règims de qualitat a la Unió Europea que identifica un producte alimentari que és originari d'un lloc determinat, una regió o un país, té una qualitat determinada, una reputació o una altra característica que pugui ser atribuïda al seu origen. A més, com a mínim una de les fases de producció, transformació o elaboració s'ha d'haver dut a terme en aquesta zona geogràfica definida.
El Departament d´Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a petició de l´Associació de ramaders i productors de formatge artesà han estat els que han proposat a la UE poder rebre aquesta distinció amb l´objectiu de dinamitzar i valoritzar aquest deliciós formatge.
Això sí, no qualsevol formatge produït a la Garrotxa rebrà el segell de la IGP. Per poder optar-hi , hauran de ser elaborats amb llet de cabra i amb una escorça recoberta per un fong gris i blavós. A més, no podrà tenir esquerdes i haurà de tenir una forma cilíndrica amb les vores arrodonides. La maduració del formatge haurà de ser adequat per tenir un producte de qualitat, però la crosta compta amb notes olfactives d'humitat de celler.
Aquest és l'onzè producte català que rebrà aquest distintiu. Altres dels que ho han obtingut són, entre d'altres, el vi Priorat, l'oli de Siurana, els Fesols de Santa Pau, l'arròs del Delta de l'Ebre, el Formatge Urgell i Cerdanya, l'avellana de Reus, la pera de Lleida, la mongeta del Ganxet.