Un home amb barba sosté una forquilla amb un tomàquet cherry davant d'un paisatge tardorenc amb arbres de fulles vermelles i taronges.

La recepta del plat ideal per als amants de collir bolets

Comença la temporada de bolets i les previsions són millors que les d'altres anys

Amb l'arribada del setembre, els boscos de Catalunya es vesteixen de tons ocres i daurats, assenyalant l'inici de l'esperada temporada de bolets. Aquesta època no només representa un canvi en el paisatge, sinó també en la gastronomia local, on plats tradicionals com el fricandó tornen a ocupar un lloc destacat a les taules catalanes.

El fricandó és un guisat ancestral de vedella amb bolets que ha passat de generació en generació, convertint-se en un emblema de la cuina catalana. Preparat amb fins filets de vedella, vi blanc, tomàquet i, per descomptat, una selecció de bolets frescos com rovellons, rossinyols o camagrocs , aquest plat és ideal per a aquesta època.

La tradició de collir bolets

La recol·lecció de bolets és més que una activitat culinària a Catalunya; és una tradició arrelada a la cultura i l'estil de vida dels seus habitants. Famílies senceres i aficionats s'endinsen als boscos des de primeres hores del matí, equipats amb cistelles de vímet i ganivets especials, a la recerca dels preats fongs que la natura ofereix.

"Sortir a buscar bolets és una manera de connectar amb la terra i mantenir vius els nostres costums" , comenta Marta Puig, una resident de Vic que cada any participa en aquesta activitat amb els seus fills. "A més, ens permet gaudir de plats tradicionals com el fricandó amb ingredients que hem recol·lectat nosaltres mateixos".

Influència a la gastronomia local

L'abundància de bolets a la tardor influeix directament als menús de llars i restaurants. Els xefs locals aprofiten la frescor i varietat de fongs disponibles per reinventar receptes clàssiques i crear noves propostes gastronòmiques.

A més del fricandó, altres plats com les truites de bolets, arrossos i sopes també guanyen protagonisme aquesta temporada. Els bolets aporten sabor i també una riquesa nutricional que és valorada per comensals i cuiners per igual.

Un impuls per a l'economia local

La temporada de bolets no només beneficia la gastronomia, sinó també l'economia local. Mercats i fires especialitzades floreixen a diferents localitats, oferint una varietat de productes relacionats amb els fongs: des de conserves i olis aromatitzats fins a artesanies i llibres especialitzats.

Consells per als recol·lectors novells

Per a aquells que vulguin sumar-se a la tradició de collir bolets, és important fer-ho de manera responsable i segura. Es recomana informar-se bé de les espècies comestibles i tòxiques. Respecteu l'entorn natural i eviteu danyar l'ecosistema. D'altra banda, cal fer servir cistelles que permetin la dispersió d'espores, contribuint així a la regeneració dels bolets.

Plat de carn guisada amb bolets servit en un plat blanc sobre una taula de fusta.
Plat de fricandó | JimmyTrueno

Recepta tradicional de fricandó

Per als que vulguin portar el sabor de Catalunya a la cuina, aquí una breu guia per preparar un autèntic fricandó.

Ingredients

1 kg de filets de vedella fins

500 g de bolets frescos (rovellons, rossinyols, carlets i/o camagrocs)

2 cebes mitjanes

2 tomàquets madurs

2 alls

1 got de vi blanc

Brou de carn

Farina

Oli d'oliva

Sal i pebre al gust

Julivert picat

Preparació

Salpebreu els filets de vedella i enfarineu-los lleugerament. Enrossiu-los en una cassola amb oli d'oliva i reserveu-los. En el mateix oli, sofregiu la ceba picada fins que estigui transparent. Afegir l'all picat i els tomàquets ratllats, cuinant fins a obtenir un sofregit. Incorporeu-hi els filets, el vi blanc i deixeu que l'alcohol s'evapori. Afegir el brou fins a cobrir la carn i cuinar a foc lent durant 45 minuts.

Afegir els bolets nets i tallats, cuinant 15 minuts més i finalment empolvorar amb julivert picat abans de servir.