A Catalunya, la temporada de recol·lecció de bolets es concentra principalment a l'estació de tardor, entre els mesos de setembre i novembre. En aquesta època de l'any és quan les condicions climàtiques són ideals, gràcies a la combinació de pluges i temperatures suaus. Durant aquest període, espècies com els rovellons, les trompetes de la mort i les carreretes són les més comunes als boscos catalans.
Tot i això, l'inici de la temporada de cerca depèn molt de la quantitat de pluges del final d'estiu, ja que aquestes estimulen el creixement d'aquests fongs en concret. Així doncs, en aquest inici de tardor a la cantonada, els diferents recol·lectors d'aquests bolets s'han emportat una mala notícia que esperaven. D'altra banda, encara que la tardor és l'època principal de recol·lecció, a la primavera també se'n poden buscar algunes espècies, encara que això sí, en una quantitat molt menor.
Entre els bolets primaverals més comuns podem trobar els moixernos i les múrgoles. En aquesta part de l'any, les pluges són més moderades, i la calor creixent afavoreix el creixement d'aquests fongs a zones més humides i elevades al bosc català. Com hem dit, les pluges són molt bones per al creixement d'aquestes espècies, sobretot a la tardor; no obstant les darreres informacions dels experts són més que preocupants.
Es podria frenar la temporada de bolets
És una realitat que fa uns quants anys que les sequeres estan afectant greument el nostre territori i les diferents espècies que creixen als boscos de tot Catalunya. Això no només afecta els embassaments i les penúries agràries, sinó també la temporada de bolets, un dels que més pateix aquest canvi climàtic.
Tot i això, les pluges de les últimes setmanes han estat més que destacades durant el mes d'agost, i ens poden fer pensar que aquesta temporada els bolets no estaran tan afectats. Tot i això, segons Juan Martínez, micòleg i investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la realitat podria ser molt diferent. El centre de recerca té un centenar de parcel·les on fan el seguiment de diferents espècies de fongs, i els primers resultats no són gaire positius per als boletaires.
En total, d'aquest centenar de parcel·les només se n'han trobat bolets en una vintena, cosa que ens fa pensar que serà una temporada irregular. Aquestes estan situades a llocs com el Ripollès, l'Alt Urgell, la Vall d'Aran, la Cerdanya o el Berguedà, on més ha plogut a l'agost i aquest inici de setembre. Tot i això, tampoc no cal fer saltar les alarmes, ja que el micòleg ha assegurat que es preveu una campanya decent amb produccions d'entre 50 i 60 quilos per hectàrea.
En dos dies entrem a l'estació de tardor, i el canvi dràstic a les temperatures d'un dia per l'altre pot afectar diferents espècies de fongs a Catalunya. Les zones més afectades es troben al Pirineu i al Prepirineu, on si no plou els propers dies no podrem anar per gaudir d'un dia de recol·lecció.