Muntatge amb imatge d'una família. A l'esquerra, una imatge amb un bitllet de 200 euros

Quina és la nova ajuda de criança de 200 euros al mes que podria arribar el 2025?

Una promesa encoratjadora

La ministra de Treball i Economia Social i vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, ha anunciat unes ajudes de criança molt esperades per molts pares.

Segons la Coordinadora general de Sumar, està previst incloure una mesura de millora de 200 euros al mes als pressupostos del 2025. Per a Díaz caldria redefinir alguns conceptes de l'Estatut dels Treballadors: "L'article 37 de l'Estatut dels Treballadors té una infinitat de permisos, però no són retribuïts, i això està dificultant que tinguem temps de vida. Necessitem reduir la jornada laboral, treballar menys, però també els permisos per viure millor”.

Aquesta promesa de millores ja havia estat proclamada per la ministra a través del seu programa electoral de Sumar, i sembla que podria agafar forma en un futur no gaire llunyà. En la seva convicció per establir millores respecte a la criança, Díaz també ha informat que la seva intenció és crear una ampliació en els permisos de naixement de 16 a 20 setmanes, retribuint a més quatre de les vuit setmanes anuals en el permís de criança fins als vuit anys.

L'ímpetu prometedor de Yolanda Díaz

La ministra gallega de 53 anys té molt clara la seva posició davant aquest assumpte: "Aquesta eina la tenen els països que més redueixen la desigualtat i nosaltres seguim incomplint la directiva de permisos retribuïts". Segons fonts del mateix partit tenen molt clar el paper que ha d'exercir Yolanda Díaz al panorama polític espanyol: “El nostre objectiu és clar: convertir Yolanda Díaz en la primera presidenta del Govern d'Espanya i garantir una majoria progressista que ens permeti defensar els drets conquerits i continuar avançant”.

La Llei de Famílies 2024 apunta que “les famílies espanyoles han experimentat molts canvis en la mida i en la composició”. Amb l'arribada de la nova legislació, s'han creat permisos retribuïts nous per a pares, mares o adults amb familiars a càrrec. El projecte de Llei de Famílies s'encarrega dels diversos aspectes i necessitats de les famílies espanyoles, comptant amb la prestació per criança, i l'import mensual que ara es pretén augmentar, per a famílies amb fills de zero a tres anys i amb l'objectiu de donar suport a la criança en les etapes inicials.

A la mateixa llei es contempla la protecció reforçada per a famílies monoparentals, l'extensió de drets per a famílies nombroses i el suport a famílies migrants. Mentrestant, entre les novetats del projecte per a aquest 2024, hi ha l'equitat per a parelles de fet, la protecció a famílies amb persones amb discapacitat i l'ampliació del llindar d'accés al Fons de Garantia de Pagament d'Aliments amb un augment important de l'import mensual.