Segur que has sentit a parlar d'aquesta expressió o, fins i tot, l'has fet servir en alguna ocasió. "Pixar fora de test" és una d'aquelles frases fetes que utilitzem en el nostre dia a dia i que tenen un origen d'allò més curiós. Però, què vol dir exactament? I d'on prové?
L'expressió "pixar fora de test" s'utilitza per a descriure una situació en què algú s'equivoca de manera flagrant, comet un error evident o diu alguna cosa que no té res a veure amb el tema que s'està tractant. És a dir, quan algú "la pífia" de manera notable. Per exemple, si en una conversa sobre futbol algú comença a parlar de la cria de cargols, podríem dir que "ha pixat fora de test".
L'origen que no t'esperaves
Però, d'on ve aquesta expressió tan gràfica? L'origen de "pixar fora de test" el trobem en el món rural, concretament en l'àmbit de la pagesia. Antigament, els pagesos utilitzaven un "test" o recipient de terrissa per a recollir l'orina dels animals, que després feien servir com a adob per als camps. Aquest adob, ric en nitrogen, era molt valuós per a fertilitzar la terra.

El "test" era, per tant, un objecte molt important en la vida quotidiana del camp. Si algú, per descuit o per mala punteria, orinava fora del recipient, estava malbaratant un recurs molt preuat. D'aquí va néixer la metàfora: "pixar fora de test" va passar a significar "equivocar-se", "cometre un error" o "fer alguna cosa inútil o contraproduent".
Aquesta expressió ha sobreviscut al pas del temps i ha arribat fins als nostres dies, tot i que el seu origen rural ja no és tan conegut. Avui en dia, la fem servir en tota mena de contextos, des de converses informals fins a debats polítics. És una manera col·loquial i expressiva de dir que algú s'ha equivocat de ple.

Així doncs, la pròxima vegada que sentis a dir que algú "ha pixat fora de test", ja sabràs que no s'estan referint a un problema de punteria, sinó a un error de judici. I, de passada, recordaràs la importància que tenia un simple "test" de terrissa en la vida dels nostres avantpassats. Una petita mostra de com la llengua catalana està plena de tresors amagats que ens connecten amb la nostra història i les nostres arrels.