Va acabar el maig, hem començat el juny i s'acosta una de les dates més assenyalades del nostre calendari, la Revetlla de Sant Joan. Per a molts és la millor nit de l'any per múltiples motius. És com la porta d'entrada a l'estiu, fa un bon temps, hi ha ganes de festa, de disbauixa i de vacances i, finalment, és una de les nits més curtes de l'any.
Als Països Catalans és una nit de festa. S'hi menja la tradicional Coca de Sant Joan, es brinda amb cava i es gaudeix d'un bon espectacle pirotècnic. El grup Esclat Bonpreu n'és conscient, ho sap i per aquest motiu ha creat una promoció que inclou Coca de Sant Joan i cava a un preu immillorable.
El lot té un cost de 19,90 euros. Inclou 2 coques de Perafita que estan valorades en 19.90 euros i una ampolla de cava gran cuvee Brut Elyssa del celler Freixenet, de 75 centíl·litres, valorada en 9,99 euros. De manera que l'ampolla és un regal perquè el preu del lot té el mateix preu que les dues coques.
Coca de Sant Joan, com fer-la?
La Coca de Sant Joan és una de les postres més conegudes de la gastronomia catalana. Té semblants amb altres tipus de coca o de postres d'altres èpoques de l'any, però no hi té res a veure. La coca té moltes diferències respecte d'altres dolços tradicionals com el Tortell de Reis o els Bunyols de Quaresma.
Fer-la és més fàcil del que sembla. Comencem amb la crema pastissera perquè estigui ben freda. La fem i la reservem pel moment final de cobrir la coca. En un cassó escalfem la llet, reservant una mica en un bol, juntament amb el sucre, la beina de vainilla oberta i la closca de llimona. Remenem i deixem a foc mitjà baix, perquè la llet s'aromatitzi lentament, fins que gairebé bulli .
Després és el moment d'afegir la Maizena a la llet que tenim reservada. Ara toca batre els rovells i afegir-los també a la barreja. Hem d'estar molt atents i no despistar-nos, ja que quan la llet comenci a bullir cal retirar el cassó immediatament del foc. Després traurem la beina de vainilla i la closca de llimona i abocarem la barreja del bol suaument mentre remenem amb unes varetes.
No hem acabat
Posarem de nou el cassó al foc. Després hem de remoure la barreja fins que la vegem espessa, aproximadament uns cinc minuts. Deixarem la crema al frigorífic, tapada amb un film.
Toca fer el ferment: barrejarem en un bol els 100 g de farina de força, amb el llevat i la llet lleugerament tèbia oa temperatura ambient. A continuació, deixem fermentar durant una hora o més.
Un cop el ferment estigui llest, fem la massa final de la coca. Per aconseguir-ho, barrejarem la farina amb els ous batuts, units a la sal, i el rovell, la llet, la ratlladura de taronja, el sucre i la mel. Seguirem barrejant i després tirarem el ferment, per continuar pastant fins a tenir una massa més o menys lligada.
Més coses. En aquest moment tocarà afegir la mantega a trossets i després seguirem pastant fins a tenir una massa llisa i lleugerament enganxosa. La coca final serà plana sense volum, però ara toca formar una bola i deixar que fermenti, és a dir, que dupliqui el seu volum.
Ja estem acabant
Com als programes de cuina, posarem farina a la taula de la cuina. A sobre, col·locarem la massa, traurem l'aire de la fermentació amb els rovells dels dits i estirarem la massa fins a deixar-la d'un centímetre de gruix.
Ja arriba el forn. Col·locarem la massa estirada sobre una safata de forn folrada amb paper, pinzellem amb ou per donar-li color i deixem fermentar de nou fins que gairebé dupliqui el seu volum.
Escalfem el forn a 200 º calor amunt avall i posem el temps. No és exacte, però serà menys d'una hora. Hauràs d'anar controlant-ho. Més ou batut i després pinyons i crema pastissera per decorar.