Tassa de cafè negre al costat d'un sac de grans de cafè sobre una superfície de xarpellera.

El poble on neix el primer cafè català

Fins a mitjans del 2025 no es podrà provar

El canvi climàtic ens està avisant amb assiduïtat que està disposat a arrabassar-nos els nostres béns més preuats. Són diverses les situacions quotidianes que es veuen a poc a poc modificades per l'augment de les temperatures. Una és, per exemple, el cafè.

Els països històricament més productors de cafè -Colòmbia, Vietnam i Brasil- s'estan veient assotats per un creixement climatològic que els està impedint produir el cafè com abans. Si el més normal és que hi hagi 15 setmanes de previsió d'aquests mòlts, actualment n'hi ha únicament sis. I, sens dubte, això és un problema important.

Tot i això, on molts veuen una crisi, altres han vist una oportunitat. Així ho ha fet, almenys, Joan Giráldez, el gerent d'una empresa catalana que ha començat a produir el cafè. Ho fa al seu terreny de Sant Vicenç de Torelló, a Osona.

Tot i que la producció del cafè està més associat a terres amb climes tropicals, un estudi que van realitzar des d'aquest ens el 2016 els permet elaborar-lo també a temperatures més baixes. Allà tenen actualment més de 5.000 plantes de cafè encara joves i en creixement. L'empresari preveu que puguin començar a collir-les a partir del maig del 2025.

Com es produeix el cafè?

El procés de producció del cafè comença amb el cultiu dels cafets, plantes que creixen en regions tropicals, principalment entre els tròpics de Càncer i Capricorn. Aquestes plantes triguen entre tres i cinc anys a produir els seus primers fruits, coneguts com a cireres de cafè. Un cop madures, les cireres es cullen, ja sigui manualment o de forma mecanitzada.

Després de la collita, els grans de cafè passen per un procés de despullat, on se separen de la polpa. Hi ha dos mètodes principals per a això: el mètode sec, en què les cireres es deixen assecar al sol abans de retirar la polpa, i el mètode humit, on es retira la polpa immediatament després de la collita mitjançant aigua. Un cop separat el gra, es procedeix al seu assecat, que es pot fer al sol o amb màquines especials.

Després d'assecar-se, els grans són torrats, un procés fonamental que defineix l'aroma, el sabor i el cos del cafè. El nivell de torrat, que pot ser lleuger, mitjà o fort, influeix en el sabor final. Finalment, els grans torrats són mòlts en diferents graus segons el mètode de preparació desitjat (espresso, filtre, etc.) i s'envasen per a la seva distribució.

Aquest procés complex, que va des del cultiu fins a la tassa, implica molts passos curosos i determina la qualitat final d'una de les begudes més populars del món.