Muntatge amb una imatge de dos jubilats preocupats fent número. A l'esquerra un dibuix de monedes i bitllets amb una fletxa cap avall

Tens més de 52 anys? Així podria baixar la teva pensió

Els canvis legislatius que prepara el Govern afectaran futurs pensionistes

L'últim canvi en el subsidi per a més grans de 52 anys a Espanya implicarà canvis en les cotitzacions per a la pensió de jubilació d'aquest col·lectiu. Amb la regulació actual, el subsidi cotitza per a la jubilació al 125% de la base mínima de cotització. Tot i això, amb la nova normativa, la cotització es reduirà graduant-se des d'un 120% el 2024 fins a un 105% el 2027. Aquesta reducció en la cotització pot afectar el càlcul de la futura pensió de jubilació , ja que una menor cotització pot resultar en una pensió més baixa.

Per accedir al subsidi, cal estar a l'atur legalment, no tenir dret a cap altre tipus d'atur i complir certs requisits de cotització, com haver cotitzat almenys 15 anys durant tota la vida laboral i 2 anys en els últims 15. A més, cal no superar uns ingressos que representin el 75% del salari mínim interprofessional, que el 2024 equival a 810 euros al mes.

El subsidi no puja

Tot i els canvis, la suma bàsica del subsidi es manté en un 80% de l'IPREM, que el 2023 era de 480 euros mensuals. La nova normativa permet rebre un complement per un màxim de 180 dies en cas d'iniciar una activitat laboral mentre es rep el subsidi. Això es presenta com un incentiu per reincorporar-se al mercat laboral. Els qui rebin aquest subsidi han de complir certes obligacions i procediments, incloent-hi la presentació anual d'una declaració de rendes.

Podem quantifica la reducció de les pensions en aquests casos

Podem es planteja votar en contra del decret que reforma el subsidi d'atur aprovat pel govern espanyol a finals del 2023 i que s'ha de convalidar al Congrés. Fonts de la formació consideren que suposa una retallada de les pensions de jubilació futura per als actuals més grans de 52 anys. Davant d'això, el partit, que darrerament s'ha separat del grup parlamentari de Sumar, reclama a l'executiu estatal que elimini aquestes retallades, que considera "de la màxima gravetat".

Concretament, retreuen a la Moncloa que es redueixi la base de cotització, cosa que suposarà una disminució de les pensions futures. Segons els càlculs de Podem, un treballador de 52 anys que hagi rebut el seu salari mitjà espanyol durant 22 anys cotitzats podria veure reduïda la pensió de jubilació en 162 euros mensuals, 2.268 anuals. Les fonts han explicat que la formació lila ja ha traslladat el seu malestar al govern espanyol i considera "inacceptable que un col·lectiu especialment vulnerable vegi reduïdes les seves futures pensions de forma encoberta".

Junts també s'ha posicionat en contra del decret, no tant pel contingut sinó perquè creuen que els moviments del Govern poden perjudicar l'aplicació de l'amnistia.