La joieria Moner de Vilafranca del Penedès s'ha aliat amb cinc pastisseries del municipi per amagar joies d'or als tortells de Reis. Dels 5.000 tortells que es vendran a partir de divendres, n'hi haurà deu que tindran amagada una polsera o un anell. Són peces d'or de 18 quirats de disseny propi. Els anells estan acabats amb topazi blau i diamants, i estan valorats en 650 euros, mentre que el preu de venda de les polseres és de 250 euros.
"Volíem animar el comerç local amb una campanya que fos completament disruptiva", explica a l'ACN Gena Moner, cinquena generació de la joieria que impulsa aquesta activitat. Les pastisseries que s'hi han sumat -totes de llarga tradició- celebren la iniciativa "perquè és genial, dinàmica i fresca". Gena Moner assegura que amb aquesta activitat "volia posar en valor la tasca de les pastisseries amb ADN vilafranquí" i fer un gir a una campanya nadalenca que fa anys que es mou en les mateixes dinàmiques. "Amagant aquests anells aconseguim un win to win en difusió i publicitat", destaca.
I és que el ressò és el principal benefici en què confia Moner, ja que amagaran les deu joies sense rebre cap compensació econòmica de la venda dels tortells, els quals mantindran el preu aproximat de l'any passat. La previsió, relata aquesta joiera, és que cadascuna de les cinc pastisseries tindrà un anell i una polsera que amagarà entre el miler de tortells que pastarà el seu obrador. Els pastissers han acordat posar la joia embolicada al massapà, la nata o la crema juntament amb el rei, “ja que és una figura que tothom busca”.
Els dies previs, en el marc d'algunes proves a un dels obradors, els cinc pastissers destaquen a l'ACN que la iniciativa permet incrementar l'expectació que tradicionalment té la sobretaula del dia de Reis. "És una festa que és plena de màgia i aquest joc encaixa perfectament", explica Marc Parés, de Fleca Parés. Els pastissers preparen la campanya dels tortells d'aquest any amb certa inquietud “perquè, un cop estiguin tots pastats i lligats, ningú sabrà quina conté la joia”.
Des de la pastisseria Bertran, Ramon Bertran apunta que “són dies de molts nervis i estrès, ja que cal fer mil tortells en molt poques hores, però la iniciativa de seguida va semblar molt interessant i divertida”.
Èxit entre els clients
Un interès que també s'ha palpat entre els clients, ja que el joc ha accelerat els encàrrecs d'aquest any. Si habitualment els tortells de Reis es contagiaven passat Any Nou, aquesta vegada les pastisseries han rebut nombroses trucades per fer reserves.
Abans de Nadal, més d'un 20% dels tortells ja estaven demanats. Entre els cinc establiments participants veuen inviable ampliar la producció “perquè fa anys que està al límit de la capacitat dels obradors”. Tant els pastissers com la joiera que ha impulsat la iniciativa admeten que serà una incògnita saber què passarà quan algú trobi l'anell o la polsera, ja que no hi ha cap full d'instruccions que marqui les normes de qui l'ha de quedar. Moner convida les famílies i els grups d'amics a pactar prèviament si el premi serà per a qui compra el tortell o bé per a qui troba la joia. “Suposem que hi haurà algun conflicte”, diu, rient,
Fèlix Mestre, del Forn i Pastisseria Rius, que és partidari que la recompensa sigui per a la persona que ha comprat el tortell. Més enllà de qui sigui el triomfador d'una competició “totalment sana”, els pastissers han previst regalar unes postres a la persona que acudeixi a l'establiment amb la joia trobada. Alhora, Gena Moner apunta que les polseres tenen una petita placa que es podrà gravar de forma personalitzada. Les cinc pastisseries que s'han adherit a la iniciativa de Joieria Moner són Bertran, Galí, Parés, Ríos i Trenes, totes amb llarga tradició de diverses generacions a Vilafranca del Penedès.