L'esmorzar, segons el nutricionista Luis Zamora, és tan important com qualsevol altre àpat del dia. No obstant això, molts cometem l'error d'optar per productes ultraprocessats, com galetes, croissants i bescuits, que són comuns en els esmorzars. Aquests aliments, plens de sucres i greixos saturats, poden generar pics de glucosa a la sang i no ofereixen els nutrients que el nostre cos necessita, provocant, a llarg termini, efectes negatius com augment de pes, fatiga i manca de concentració.
Per Zamora, l'esmorzar ideal ha d'aportar vitamines, minerals i fibra, començant amb fruita fresca en lloc de sucs. El motiu és que la fruita sencera té un millor impacte en els nivells de sucre a la sang, ja que la seva fibra alenteix l'absorció dels sucres. A més, l'esmorzar perfecte ha d'incloure proteïnes, ja que, segons els últims estudis, aquest menjar és clau a la "finestra anabòlica", el moment del dia en què el cos pot crear més múscul, cosa important no només per als joves, sinó també per a la gent gran i de qualsevol edat.
Zamora destaca la importància de mantenir el múscul a mesura que envellim, i això s'aconsegueix mitjançant una dieta que inclogui aliments rics en proteïnes. Llet, ous, llegums, carns, peixos o fruita seca són excel·lents fonts de proteïnes que es poden incorporar a l'esmorzar de manera saludable. Aquest tipus d'aliments no només ajuda a crear i mantenir músculs, sinó que també aporta energia duradora al llarg del dia.
No als aliments d'aniversari
Pel que fa als hidrats de carboni, Zamora recomana optar pels carbohidrats complexos, com el pa integral 100%, que ofereixen un alliberament d'energia més estable en comparació dels carbohidrats refinats. Acompanyar l'esmorzar amb un greix saludable, com una mica d'alvocat o un rajolí d'oli d'oliva verge extra, és igualment beneficiós per al cos.
L'expert assenyala que un error comú és incloure a l'esmorzar aliments com croissants, galetes o bescuits, els quals haurien de ser eliminats del dia a dia. Ho hauria de ser, de fet, diu Luis Zamora, "tot el que ens recordi a un aniversari". Aquests productes, encara que comuns a moltes taules, estan carregats de sucres i greixos perjudicials que no ofereixen nutrients útils i només "sabotegen" el nostre dia. Tant els productes ultraprocessats comprats com aquells fets a casa cal evitar-los, ja que no proporcionen l'equilibri nutricional necessari.
Zamora recomana també adoptar una rutina d'activitat física regular i exposició a la llum natural, ja que tots dos factors contribueixen a millorar l'estat d'ànim i els nivells d'energia. A més, recalca la importància de mantenir un horari de son regular, cosa fonamental perquè el cos funcioni correctament.