Un home somrient assenyala un telèfon mòbil amb laplicació de Bizum a la pantalla.

La novetat de Bizum i Banco Santander

Santander Bizum internacional: pagaments instantanis sense comissions entre aquests països

En els últims mesos, els pagaments instantanis han experimentat un gran creixement a Europa. El 2024, més del 65 % dels pagaments mòbils immediats a Espanya, Itàlia i Portugal es van fer mitjançant Bizum, Bancomat i MB Way, superant els 2.000 milions de transaccions.

A més, les plataformes nacionals ja ronden una cobertura del 84 % de la població europea i es preparen per oferir transferències lliures de comissions entre països, una resposta estratègica a la dependència de Visa i Mastercard. Aquest escenari és clau per entendre la novetat anunciada per Banco Santander sota la seva plataforma Bizum.

Santander impulsa pagaments transfronterers: Espanya cap a Europa

Banco Santander ha anunciat que, a partir del 30 de juny de 2025, serà la primera entitat a Espanya a permetre als seus clients fer enviaments i recepcions de Bizum entre Espanya, Itàlia, Portugal i Andorra. Aquest servei funcionarà sense targetes ni números de compte; només cal el mòbil del destinatari. Les proves pilot han estat exitoses, i ara la interoperabilitat entre Bizum, Bancomat i MB Way ja és una realitat operativa en el marc d'EuroPA (European Payments Alliance).

Dona de cabells foscos davant d’una sucursal de Santander amb una fletxa vermella assenyalant el rètol del banc
Dona davant del Banco Santander | XCatalunya, Banco Santander

L'iniciativa arriba a més de 50 milions d'usuaris i 186 institucions financeres. D'aquests, prop de 29 milions ja són usuaris espanyols de Bizum, que fa al voltant de mil milions de transferències anuals (90 % del total de pagaments instantanis interns).

Claus de l'impacte econòmic i estratègic

La capacitat d'enviar diners a l'estranger sense costos, des de la mateixa interfície i app familiar, suposa una transformació per a l'usuari particular i posa les bases d'un euro digital interoperable. La rapidesa d'aquestes transaccions i la reducció de barreres transfrontereres enforteix la sobirania financera europea ‒un objectiu defensat pel BCE i entitats com EuroPA i la Iniciativa de Pagaments Europea (EPI).

Aquest pas també anticipa una futura expansió del servei: en els pròxims trimestres es preveu la incorporació progressiva de més bancs com BBVA, CaixaBank i Banco Sabadell, així com més països europeus un cop estigui llesta la infraestructura d'interoperabilitat per a fins a 15 països, cobrint el 84 % dels habitants de la Unió Europea i Noruega.

Persona usant una aplicació de Bizum en un telèfon mòbil.
App de Bizum | Bizum

Innovació tecnològica: Santander adopta infraestructura cloud

Paral·lelament, el mateix Santander ha modernitzat la seva infraestructura a Espanya migrant-la completament al núvol amb la seva plataforma Gravity. Això converteix el banc en una entitat “nativa digital”, capaç d'actualitzar serveis en hores en lloc de setmanes, i posa les bases tecnològiques per suportar la complexitat de pagaments transfronterers instantanis i noves funcionalitats com Bizum Pay NFC.

Aquest salt tecnològic reforça la capacitat del banc per innovar en el terreny dels pagaments digitals, reduir costos operatius i escalar serveis paneuropeus amb rapidesa i seguretat.

Un pas cap a la unió financera europea

L'aposta de Santander i Bizum no només és un avanç funcional. És una peça clau en el camí cap a una veritable unió bancària i monetària digital a Europa. En alinear-se amb EuroPA i EPI, la plataforma es posiciona més enllà del pagament entre particulars: a l'horitzó hi ha els pagaments comercials, empresarials i la construcció d'una alternativa paneuropea davant dels gegants nord-americans.

Aquest avanç, reforçat per una cobertura tecnològica avançada, converteix Bizum en un potencial motor de l'euro digital, anticipant escenaris on l'usuari faci pagaments instantanis a tot Europa amb el mateix nivell de servei que gaudeix avui al mercat domèstic.