Muntatge amb imatge d'un pastisser acabant una mona. A esquerra i dreta, dins dels seus cercles respectius i difuminades, imatges de les mones amb més èxit

Les mones de Pasqua que tindran més èxit el 2024

Detallem els personatges més estimats pels nens en aquesta data tan especial

La sèrie de 'Bola de Drac' torna a tenir una “molt bona tirada” entre les mones de Pasqua aquest any després de la mort del seu creador, Akira Toriyama. El vicepresident del Gremi de Pastisseria de Barcelona, ​​Miquel Zaguirre, diu que després d'anys desaparegut, Goku torna per la nostàlgia de molts dels padrins. Aquest any també destaquen personatges femenins com Mia, una iniciativa del gremi i la Universitat de Barcelona per promocionar la ciència, la jugadora del Barça Aitana Bonmatí, o 'Barbie'. Zaguirre estima que es vendran unes 800.000 mones amb preus semblants als del 2023.

Unes creacions artesanes diverses a tot el país com la selecció d'animals del d'Osona Lluc Crusellas i el seu icònic elefant de xocolata. Els aparadors de les pastisseries fa dies que estan amb mones exposades, perquè la seva venda "en els últims anys s'ha repartit molt", explica Zaguirre. Amb tot, apunta que “les jornades fortes” es concentraran entre el Dissabte Sant i el Diumenge de Resurrecció, “però sobretot el Dilluns de Pasqua”.

Aquest any un dels reclams de la Pasqua és 'Bola de Drac', i especialment el seu personatge principal, Son Goku. Miquel Zaguirre sosté que aquests dibuixos animats tenen "una estrebada molt bona després de la mort del seu autor", que es va produir l'1 de març. Precisament, recorda que a l'hora d'agafar comandes els clients preguntaven: “¿Faràs mona de Bola de Drac?”.

Mones de Pasqua de 'Bola de Drac'
Mones de Pasqua de 'Bola de Drac' | ACN

Les dones també són protagonistes

Aquest any, entre les creacions "més destacades", segons el vicepresident del Gremi de Pastisseria, hi ha Mia, una figura de xocolata que cada any representa una professió diferent dins l'àmbit científic i aquest any és biòloga i ve acompanyada d'elements com una papallona i la doble hèlix de l'ADN". Una iniciativa per fomentar la ciència entre els nens, gràcies a un codi QR que conté informació que acosta, de manera pedagògica, la biologia.

També la Pilota d'Or del 2023, Aitana Bonmatí, coronarà molts d'aquests pastissos, així com un dels èxits cinematogràfics de l'any passat, 'Barbie'. El vicepresident de l'associació reivindica el caràcter "tradicional" d'aquest producte que reuneix família i amics de totes les edats a taula, així com el treball artesà que comporta. En aquest sentit, explica que a la pastisseria, Zaguirre, a Terrassa, recrea productes gastronòmics fets amb xocolata com un plat de macarrons, on hi ha la pasta, el formatge, el tovalló, un got i una forquilla.

Mones de Pasqua de Lamine Yamal i d'Aitana Bonmatí
Mones de Pasqua de Lamine Yamal i Aitana Bonmatí | ACN

"Hi ha nens que entren a l'etapa adolescent, entre 16 i 17 anys, i els fa gràcia que la mona sigui una cosa diferent i un punt artístic", precisa el pastisser. Zaguirre assegura que l'encariment de productes com el cacau "no repercuteix en la figura de xocolata o el pastís", encara que no descarta que ho faci de cara a l'any que ve.

Per això, considera que els preus són similars als del 2023. Una conservació dels preus que el professor d'EAE Business School, Francesc Rufas, justifica perquè “ja es va repercutir en bona part aquest augment de preus de matèries primeres l'any passat” . Rufas recorda els creixements d'un 55% en un any de la xocolata, "per la pujada mundial dels preus del cacau", així com un increment d'un 30% anual dels ous, un 16% del sucre i un 10,3% de la mantega.