Muntatge amb una imatge duna dona accedint a laplicació WhatsApp. A l'esquerra una imatge amb un estafador

Molt de compte: Apareixen noves estafes a WhatsApp

Màxima atenció per possibles fraus

La societat continua estant sotmesa a estafes de tota mena, que majoritàriament es produeixen a través de les trucades telefòniques, però també en missatges de WhatsApp.

El Ministeri d'Interior i la Policia Nacional han advertit de tres estafes noves a WhatsApp. L'enorme ús general d'aquesta aplicació la converteixen automàticament en un dels principals focus d'atenció per als estafadors. Cal mantenir l'atenció davant de possibles enganys, com el fet de rebre un missatge d'algú sense identificar, ni tan sols imatge de perfil, l'únic objectiu del qual és accedir a les nostres dades i obtenir diners a través dels nostres comptes. En aquests casos, com a previsió el millor és bloquejar automàticament el perfil en qüestió.

Un altre dels casos d'estafa recurrent consisteix en una trucada de vídeo d'algú que simula que és un conegut o bé un tècnic de WhatsApp, que no encén la càmera simulant un error tècnic. El risc és acceptar compartir la pantalla, perquè llavors l'estafador podrà visualitzar el codi de verificació que es necessita per accedir a un compte de WhatsApp. Molt de compte amb tot això.

Finalment, també hi ha la possibilitat que l'engany vingui a partir del moment que algú ens afegeix a grups amb persones desconegudes i números de telèfons estrangers. Aquests grups, segons la Policia Nacional, busquen "introduir-te" al món de les criptomonedes demanant diners a canvi. També poden oferir ofertes de feina fraudulentes. Així doncs, no ens hem de fiar de ningú que no sigui del nostre nucli familiar o amics de gran confiança.

Com evitar riscos innecessaris

Des de la Policia Nacional adverteixen que: "no comparteixis el codi de verificació amb cap persona sota cap context, evita enllaços sospitosos i més encara si prometen algun premi, no contestis números desconeguts sense abans verificar la identitat o autenticitat de qui estigui de l'altra banda del telèfon, recorda i educa constantment nens i adults grans sobre la seguretat en aquestes plataformes”.

Segons un estudi de Viralyft, el nombre d'usuaris actius únics globals a WhatsApp ha pujat a 2.780 milions, la base global d'usuaris de WhatsApp passa al voltant de 17 hores utilitzant l'app al mes, i una enquesta de març del 2023 va revelar que el 65 % dels usuaris de WhatsApp a Espanya entren a l'app diverses vegades al dia. A més, el 30% va afirmar que hi entra almenys una vegada al dia.

WhatsApp és la plataforma de missatgeria més usada a la majoria de països. I, on no, acostuma a ser la segona (i Facebook Messenger la primera). A 58 dels 94 països analitzats per similarweb, WhatsApp és l'aplicació de missatgeria més utilitzada. La segona és Facebook Messenger.