Mona de Pasqua a Catalunya

Quina és la millor mona de Pasqua de Catalunya?

Per tercer any consecutiu, s'ha celebrat un concurs que ha escollit la millor Mona de l'any al territori català

Ja ha arribat la setmana i això implica que s'està acostant un dels dies més especials de l'any a Catalunya. En territori català, la festivitat inclou també el dilluns posterior al diumenge sant, on se celebra el Dilluns de Pasqua. La tradició indica que les famílies s'han de reunir en algun moment del dia i els padrins són els encarregats de regalar aquests deliciosos dolços de xocolata als seus fillols respectius.

Amb el pas dels anys, la celebració d'aquest dia ha adquirit tocs cada cop més innovadors. Els dolços ja han deixat de ser simples pastissos de xocolata i ara els pastissers treballen a donar formes originals a aquestes Mones de Pasqua. Amb tot, durant aquesta setmana, les pastisseries congreguen una enorme quantitat de gent que busca sorprendre els més petits amb la millor Mona.

L'elaboració d'aquests dolços ha esdevingut pràcticament un art, ja que podem presenciar exposades veritables peces mestres de tota mena. Per això, l'agència Sr i Sra Cake ha celebrat aquest any la tercera edició del concurs en què tria les millors mones de tot Catalunya. Un jurat especialitzat escull les tres millors elaboracions de dues categories diferents.

El concurs de la Mona de Pasqua i les guanyadores

El Fòrum Gastronòmic de Girona ha acollit per primera vegada l'edició d'aquest concurs on han participat grans noms de l'espectre culinari. El jurat ha estat format per Jordi Roca, Eric Ortuño (millor mona de xocolata 2022), Gerard Gil (2a millor mona tradicional 2022), Mari Cruz Barón (subdirectora de la Baking School Barcelona Sabadell), Ángel Garcia (president del gremi de Pastisseria de Girona) i Jesús Cerdán (tècnic a Fills de Moretó).

Entre ells han escollit, en primer lloc, les tres millors Mones de Pasqua tradicionals. Les pastisseries vencedores han estat Pans Creatius by Daniel Jordà, L'Obrador Forn Artesà de Prades i Fleca Rovira. Estan elaborades amb massa de brioix i porten un ou al centre.

També s'han escollit les tres mones de Pasqua de xocolata més espectaculars d'aquest any. En teoria, haurien de tenir forma d'ou, però també són obertes a altres figures. De fet, la guanyadora, L'Obrador Sant Tomàs, emula Groot, el conegut personatge de Marvel.

Aquesta Mona de Pasqua es pot encarregar a través de la pàgina web de la pròpia pastisseria. També tenen formes peculiars i divertides la segona i tercera classificada, Fusté Pastisseria i Xocopunt.