Muntatge amb una imatge de la foguera de Sant Joan. A la cantonada inferior dreta, dins d'un cercle i difuminat, imatge de la coca de Sant Joan

La millor coca de Sant Joan a Catalunya l'any 2024

S'acosta la revetlla i la coca de Sant Joan és un element imprescindible de la celebració

La celebració de Sant Joan a Catalunya és una de les festivitats més emblemàtiques i esperades de l'any. Aquesta celebració, que marca el solstici d'estiu, està acompanyada de fogueres, petards i, evidentment, de la tradicional coca de Sant Joan. Aquest dolç típic es gaudeix en família i amb amics, essent un dels punts forts d'una nit màgica. En aquest article explorarem la millor coca de Sant Joan a Catalunya per a l'any 2024, els seus ingredients i la importància d'aquesta tradició.

La tradició de Sant Joan

La festivitat de Sant Joan, celebrada el 24 de juny - encara que la revetlla és el 23 - té les arrels en antigues tradicions paganes que celebraven l'arribada de l'estiu i la renovació de la vida. A Catalunya, aquesta festa es viu amb una intensitat especial. Les platges s'omplen de fogueres i la nit s'il·lumina amb focs artificials i petards, simbolitzant el triomf de la llum sobre la foscor.

Una part essencial d'aquesta celebració és el dinar i la coca de Sant Joan n'és la protagonista indiscutible. Aquest dolç, que varia en la preparació i la presentació, és un símbol de la festivitat i de la cultura catalana.

La millor coca de Sant Joan a Catalunya el 2024

El concurs anual per determinar la millor coca de Sant Joan a Catalunya ha revelat que la pastisseria Pachi Larrea de Castelldefels ha guanyat el primer premi a la categoria de coca tradicional de fruita confitada i pinyons. Aquest concurs, que ha comptat amb la participació de més de 250 coques, és un dels esdeveniments més prestigiosos a l'àmbit gastronòmic català.

Ingredients de la coca guanyadora

La coca de fruites confitades i pinyons de Pachi Larrea destaca per la selecció acurada d'ingredients i l'elaboració artesanal. Els ingredients principals inclouen:

Farina de blat: La base de la massa, que li dóna la textura esponjosa i suau.

Ous i llet: Proporcionen riquesa i humitat a la massa.

Sucre i mantega: Afegeixen dolçor i un sabor mantegós.

Fruites confitades: Com la taronja i la cirera, que aporten color i un sabor distintiu.

Pinyons: Afegeixen un toc cruixent i un sabor únic.

Anís i ratlladura de llimona: Per a una aroma i sabor frescos i característics.

Altres coques premiades

A més de la coca de Pachi Larrea, altres pastisseries han estat reconegudes per les seves creacions excepcionals. La Palma Pastissers es va emportar el premi a la millor coca de crema i pinyons, mentre que Nova Brunells de Barcelona va ser guardonada per la coca creativa, destacant-se per la seva originalitat i ús d'ingredients innovadors.

La importància de la coca de Sant Joan

La coca de Sant Joan no és només unes postres; és un símbol d´unió i celebració. Cada família i grup d'amics té la seva recepta favorita, i compartir una coca i la nit en general és una manera de reforçar els llaços i gaudir de la companyia mútua. La preparació de la coca, sovint realitzada a casa, és una tradició que passa de generació en generació, assegurant que l'essència de la festivitat perduri.