Imatge d´una família de pare, mare i filla menjant pizza. A la cantonada inferior esquerra, dins d'un cercle, el logo de l'OCU

La majoria suspèn però hi ha 2 pizzes de supermercat que l'OCU creu que són bona opció

3 de cada 4 pizzes de supermercat suspenen l'Escala Saludable d'OCU

Una anàlisi de 118 pizzes refrigerades i congelades de venda en supermercats realitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ofereix un panorama desolador: 3 de cada 4 pizzes suspenen l'escala saludable d'OCU, que analitza la composició nutricional prestant una atenció especial al nivell de greixos saturats, sucres i sal, així com al grau de processament i els additius presents.

Els pitjors resultats són per a les pizzes barbacoa, les de formatge i les de pernil i formatge. El factor més preocupant? L'excés de sal : una ració de pizza de 200 grams, l'habitual per a un adult, incorpora de mitjana el 50% de la sal diària recomanada, una barbaritat segons OCU. A més, es tracta d'un aliment força calòric: 476 kcal per 200 grams; i amb massa greixos saturats: 4,2% de mitjana, per sobre del límit recomanat del 3,5%. L'altre gran problema d'aquestes pizzes és el grau de processat elevat. No és estrany trobar pizzes amb 10 o més additius (n'hi ha fins i tot amb 17), molts superflus, com els colorants, espessidors i gelificants.

L'excepció són les pizzes vegetals: 17 de les 25 pizzes analitzades aconsegueixen una qualificació com a mínim acceptable; bàsicament pel menor contingut de sal.

Dues poden considerar una bona elecció

Veggie Lovers, de Garden Gourmet . Preu: 6,89€/380g. A favor: Sense additius, amb un baix contingut de greixos saturats i alt en vegetals. En contra: el preu elevat.

Vegetale, de Forno di Pietra de Buitoni . Preu: 3,65€/380g. A favor: Sense additius, amb un baix grau de processament. En contra: Es troba a faltar una major quantitat de vegetals.

Tot i això, les pizzes refrigerades o congelades de supermercat només haurien de consumir-se de forma ocasional. OCU adverteix que, en general, són productes massa salats, amb un alt contingut en greixos i pobres en vegetals. Com a alternativa, recomana prioritzar la seva elaboració casolana aprofitant alguna base de pizza refrigerada i afegint-hi després ingredients habituals de la dieta mediterrània, entre els quals no haurien de faltar els vegetals frescos.

A més, OCU critica les enormes dificultats a què s'enfronta el consumidor a l'hora de llegir la part de l'etiquetatge que indica els ingredients i l'aportació nutricional. La lletra sol ser diminuta i estar impresa sobre formats difícils de llegir: corbs, sobre fons transparents o amb poc contrast. Per això insta una vegada més les autoritats de la Unió Europea a la millora de la normativa sobre etiquetatge que garanteixi el dret a accedir a una informació clara i llegible dels aliments envasats.

App OCU Market

OCU posa a disposició dels consumidors l'app OCU Market, per conèixer la valoració de l'Escala Saludable d'OCU que inclou Nutriscore, el nivell de greixos saturats, sucres i sal, el grau de processament i la qualificació dels additius presents a les pizzes . També permet trobar els comerços més barats de la zona, ja que arreplega el preu de 150.000 productes d'alimentació i drogueria. Només cal llegir el codi de barres del producte o introduir-ne la denominació.

Aquesta informació l'ha elaborat un equip d'economistes, advocats, estadístics, enginyers, professionals de la salut i l'alimentació, editors i dissenyadors d'OCU que, en col·laboració amb laboratoris independents, analitzen des del 1975 els principals productes i serveis de consum. La seva feina se sustenta en els principis d'estalvi, qualitat, eficiència i sostenibilitat, però sobretot en la independència que li proporcionen més de 190.000 socis actius.