Els germans Roca durant la seva participació al Fòrum Gastronòmic de Girona

La iniciativa dels germans Roca amb els vegetals

Els germans Roca ho han explicat al Fòrum Gastronòmic de Girona

Els germans Roca han mostrat una clara aposta pels vegetals i l'ús d'aquesta proteïna als menús dels seus restaurants per transmetre una "mirada ètica" als comensals en una ponència al Fòrum Gastronòmic de Girona. Els tres gironins han tancat la primera jornada del congrés culinari amb una demostració d'alguns dels plats que ofereixen al Celler de Can Roca, on en la majoria de casos hi ha una important reminiscència de les receptes tradicionals.

Joan Roca ha defensat aquesta cuina com a base a partir de la qual ells apliquen noves tècniques que els permeten arribar a diferents gustos i textures. D'altra banda, els germans van defensar els camperols i van criticar la “burrocràcia” que els impedeix treballar amb llibertat. La primera jornada del Fòrum Gastronòmic de Girona s'ha tancat amb una ponència dels germans Roca en què han elaborat alguns dels plats que es poden trobar al menú del Celler. Es tracta de receptes que tenen una base a la cuina tradicional, però que els germans han portat més enllà amb noves tècniques que els han permès jugar amb gustos i textures noves.

Tot i això, el xef del restaurant, Joan Roca, ha assegurat que des de fa uns anys han potenciat l'ús dels vegetals als seus menús. Si bé hi ha alguns restaurants com el Miramar on el peix és l'ingredient estrella, en aquest cas ells han optat per introduir molta proteïna vegetal per fomentar aquesta "mirada ètica" sobre la cuina.

Posar en valor les verdures

Pels germans, cal posar en valor l'ús de verdures i hortalisses al món gastronòmic ja que ofereixen gustos i textures molt rics i que els permeten jugar molt amb els seus plats. Alhora, són una alternativa més sostenible i saludable al consum de proteïna animal i per això volen fer pedagogia a través del restaurant amb tres estrelles Michelin.

D'altra banda, aquest foment dels vegetals forma part del projecte que tenen cultivant verdures i hortalisses ells mateixos que acaben consumint per a les receptes que elaboren als menús. També hi ha un hort al costat del Celler de Can Roca que serveix per tastar nous cultius i treballar en noves receptes.

La idea és recuperar les verdures, hortalisses i herbes aromàtiques que al llarg de la història han tingut un pes important a la cuina gironina i que, en alguns casos, està perdent pes o desapareixent. D'altra banda, el sommelier Josep Roca ha aprofitat per fer una crida de suport a la pagesia. Ho ha fet criticat la “burrocràcia” que en alguns casos pateixen els agricultors i ramaders del país. Roca ha criticat que els excessius tràmits que han de seguir “de vegades frena les ambicions de la gent que vol dedicar-se a la convivència amb la natura”.